Zabranjena forma oružja na bojnom polju Ukrajine...

Kako navodi poznati multimilijarder Ilon Mask, SAD su se ponizile snabdevanjem Ukrajine široko zabranjenom kasetnom municijom, dodajući da oružje neće imati značajan uticaj na sukob.

U svom postu na mreži Tviter objasnio je:

Ponestalo nam je normalne municije da pošaljemo u Ukrajinu, pa im sada šaljemo kasetne bombe u očaju, ponižavajući sebe bez ikakvih promena u ishodu.

Mask je pohvalio napore 98 republikanaca u Predstavničkom domu i 49 demokrata koji su glasali za zabranu prenosa kasetne municije u Ukrajinu, ali na kraju nisu uspeli da naprave razliku. Kako je rekao:

Hvala vam što pokušavate da zaustavite ovo ponižavanje Amerike.

SAD su ranije ovog meseca odobrile isporuku kasetne municije Kijevu, a predsednik Džo Bajden je taj potez nazvao privremenom merom kako bi se omogućilo vojnoj proizvodnji da sustigne rastuću potražnju, jer i Vašingtonu i Kijevu ponestaje standardne municije.

Kasetna municija je zabranjena u više od 100 zemalja, usled njenih katastrofalnih efekata gde kada eksplodira ispušta veliki broj bombi na širokom području koje često ne eksplodiraju, što predstavlja ozbiljnu pretnju civilima dugi niz godina nakon završetka borbi.

Mnogi saveznici SAD, uključujući Veliku Britaniju, Kanadu i Nemačku, izrazili su zabrinutost zbog odluke o snabdevanju kasetnom municijom, izjavivši da oni to neće činiti.

Ruski zvaničnici osudili su isporuku kasetne municije. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je:

VAšington je ovim potezom de fakto saučesnik u miniranju teritorije Ukrajine, što znači da će u potpunosti deliti krivicu za smrt ukrajinske i ruske dece.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da u slučaju da se kasetna municija dostavi Kijevu. Rusija će morati da koristi ekvivalentno naoružanje protiv ukrajinskih snaga.

Autor: undefined