Sudija ga je kaznio sa 400 evra, a za troškove postupka mora da plati 40 evra

Policajac Dinko proglašen je krivim i osuđen jer je vozilom uleteo u semafor i nadzornu kameru na raskrsnici i napustio mesto udesa.

Kako se navodi u presudi, sve se dogodilo prošlog oktobra oko 13 sati u Samoboru, kada je 52-godišnji policajac prolazio kamionom kroz raskrsnicu sa semaforom.

- Istovremeno je na kamionu imao podignutu dizalicu, na visini većoj od 6 metara, usled čega je dizalica naletela na metalnu konzolu semafora na kojoj je postavljena kamera za praćenje saobraćaja kroz raskrsnice.

Stoga je oštetio imovinu u vlasništvu Hrvatskih puteva, a nakon saobraćajne nesreće napustio je mesto i odvezao se u nepoznato ne ostavivši lične podatke i podatke o vozilu“, zaključio je sudija u presudi.

Policajac je na saslušanju priznao krivicu, ali kaže da je to učinio nenamerno, piše portal Danica.hr.

- Nisam video da se moja dizalica penje bez moje kontrole. Ostali vozači su me upozoravali, ali nisam razumeo zašto. Iskreno se kajem zbog uvrede i izvinjavam se. Nisam namerno napustio mesto saobraćajne nezgode, niti sam se namerno sakrio - požalio se policajac, kako prenosi Telegraf.rs.

Sudija ga je kaznio sa 400 evra, a za troškove postupka mora da plati 40 evra. Policajac, inače, prima platu u iznosu od 950 evra. Njemu je izrečena novčana kazna ispod propisanog minimuma „jer sud nije utvrdio postojanje otežavajućih okolnosti”.

- Međutim, zato je utvrdio postojanje posebno izraženih olakšavajućih okolnosti, pošteno je priznao svoju krivicu i činjenice iz optužnice, nije osuđivan, a svrha kazne će se postići i uz smanjenu novčanu kaznu.

- Sud nije primenio zaštitnu meru zabrane upravljanja motornim vozilom jer nije osuđivan, pošteno je priznao krivicu, a rizik od ponavljanja prekršaja preti novčanom kaznom - zaključio je sudija.

Presuda je pravosnažna i Ministarstvo unutrašnjih poslova i policijski službenik, inače zaposleni u Policijskoj upravi Zagreb, više nemaju pravo žalbe.

Autor: Telegraf.rs