Šta je adenokortikotropni hormon i zašto se prati?

ACTH (adenokortikotropni hormon) je važan regulatorni hormon koji se luči u hipofizi, žlezdi smeštenoj u mozgu. On igra ključnu ulogu u regulisanju funkcije nadbubrežne žlezde i sintezi kortizola, hormona stresa.

Praćenje nivoa ACTH u krvi je od velike važnosti iz nekoliko razloga. Prvo, ACTH je ključni faktor u dijagnostici i praćenju oboljenja povezanih sa nadbubrežnom žlezdom, kao što su Addisonova bolest ili Cushingov sindrom. Povišeni nivoi ACTH mogu ukazivati na probleme u hipofizi ili hipotalamusu, dok sniženi nivoi mogu ukazivati na oštećenu funkciju nadbubrežne žlezde.

Drugo, praćenje ACTH je od vitalnog značaja za pacijente koji su na terapiji kortikosteroidima, kao što su kortizon ili prednizon. ACTH testovi se koriste za procenu efikasnosti terapije i prilagođavanje doziranja.

ACTH igra ulogu u mnogim drugim fiziološkim procesima u organizmu, uključujući regulaciju imunološkog sistema, upravljanje stresom i metabolizam.

Uzimanje uzorka krvi za merenje ACTH nivoa je jednostavna procedura i pruža dragocene informacije lekarima o zdravlju pacijenta. Praćenje ACTH nivoa omogućava rano otkrivanje poremećaja u radu nadbubrežne žlezde i pravovremeno delovanje. Stoga, redovno praćenje ACTH nivoa u krvi je ključno za očuvanje zdravlja i dobrobiti organizma.

Autor: Balša Stupar