Brzo članstvo je malo verovatno, to bi značilo da je NATO u ratu sa Rusijom

Ukrajina mora da ispuni niz drugih uslova da bi ušla u NATO, izjavio je danas Džon Kirbi, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džoa Bajdena, čime je Bela kuća odgovorila na oštre komentare ukrajinskog predsednika Vlаdimira Zelenskog, koji je danas kritikovao lidere NATO jer, po svemu sudeći, Ukrajina neće dobiti vremenski okvir za pristupanje Severnoatlantskom paktu na samitu Alijanse koji se trenutno održava u Viljnusu.

- Brzo članstvo je malo verovatno, to bi značilo da je NATO u ratu sa Rusijom - rekao je Kirbi.

- Verujemo da je NATO u budućnosti Ukrajine. To je ono na šta se Unija složila još 2008. - rekao je Kirbi za Si-En-En.

- Sada postoje reforme – dobro upravljanje, vladavina prava, političke reforme – na kojima Ukrajina treba da radi, a mi razumemo da je teško raditi na nekim od tih reformi kada ste u ratu. Naravno da su u ratu. Članstvo u NATO-u u bliskoj budućnosti je stoga malo verovatno jer bi to dovelo NATO u rat sa Rusijom - dodao je on.

Međutim, Kirbi je priznao da razume frustracije Zelenskog, koji je na Tviteru kritikovao diskusije o mogućem putu ka članstvu u NATO na samitu u Litvaniji, napisavši: "Neizvesnost je slabost".

- Da, postoje frustracije, želja da se ovaj rat brzo okonča, mi sve to razumemo - rekao je Kirbi, a zatim dodao: "Naravno, delimo mnoge od tih zabrinutosti."

Autor: redportal.rs