Holandska kolonijalna vlast u Indoneziji je trajala vekovima, sve do japanske okupacije tokom Drugog svetskog rata

Holandska vlada odlučila je da vrati ukupno 478 artefakata ukradenih tokom kolonijalnog perioda bivšim holandskim kolonijama Šri Lanki i Indoneziji.

Nakon ponovljenih zahteva Indonezije, Šri Lanke i Nigerije, holandski državni sekretar za kulturu i medije Gunaj Uslu objavio je u četvrtak odluku o repatrijaciji predmeta, uključujući blago sa Lomboka, koje se sastoji od 335 predmeta sa Lomboka, Indonezija, kolekciju pita The Maha , ključnu kolekciju moderne balijske umetnosti, i Kandijevski top iz 18. veka, ceremonijalno oružje Šri Lanke napravljeno od bronze, srebra i zlata sa intarziranim rubinima.

- Ovo je istorijski trenutak. Ovo je prvi put da smo sledili preporuke... da vratimo stvari koje nikada nije trebalo doneti u Holandiju. Ali iznad svega, to je trenutak za pogled u budućnost. Ne vraćamo samo artikle; Takođe počinjemo period bliže saradnje sa Indonezijom i Šri Lankom u oblastima kao što su istraživanje kolekcija, prezentacija i razmena između muzeja - rekao je Uslu.

U izveštaju holandskog saveta za kulturu 2020. godine, koji je izradila komisija kojom je predsedavala pravnica za ljudska prava Lilian Gonsalves-Ho Kan Ju, preporučila je da se zemlji „bezuslovno“ vraćaju objekti za koje je razumno izvesno da su ih zemlje nenamerno izgubile tokom njene kolonijalne vladavine.

Mnogi od predmeta koji se vraćaju nalaze se u Narodnom muzeju svetskih kultura. Šest drugih kolonijalnih artefakata koje Šri Lanka traži trenutno se nalaze u kolekciji Rijksmuseuma, holandskog nacionalnog muzeja umetnosti i istorije. Ovo je prva repatrijacija takvih artefakata iz muzeja otkako je 2017. započela istraga o njihovom porijeklu. Kandijev top, na primer, ukrale su holandske trupe Holandske istočnoindijske kompanije tokom opsade i pljačke Kandija 1765. godine, a kasnije je dat princu Vilijamu V od Oranskog. Kandi je grad na Šri Lanki, poslednja prestonica ere kraljeva.

Valika Smeulders, šef odeljenja za istoriju Rijksmuseuma, rekla je za The Art da postoji jasna promena u perspektivi.

- Mislim da je način na koji je svet muzeja gledao na ovu debatu u 20. veku bio u velikoj meri o brizi o očuvanju predmeta za generacije koje dolaze, a muzeji u Evropi očigledno imaju mogućnost da to urade. Ali ono što se promenilo je naša tačka gledišta: ovi objekti treba da pričaju priče o našim zemljama, o našoj zajedničkoj istoriji naroda. Dakle, ono što sada vidimo kao našu misiju je da imamo objekte na mestima gde mogu najbolje ispričati važne priče - rekao je Smeulders.

Ona je odbacila zabrinutost da bi nova politika značila da će evropski muzeji izgubiti vrhunske kolekcije - što je donedavno igralo ulogu u razmatranju zahteva za vraćanje nacističkih umetnosti u Holandiju.

- Zaista mislim da se to neće dogoditi, jer očekujem da zemlje porekla i muzeji ovde u Evropi razgovaraju o tome koji predmeti će biti vraćeni, a ne svi. Ali ono što ćemo dobiti, svi mi, je više znanja o ovim predmetima, kako su došli u naš posed, njihovoj pozadini, koje priče možemo da ispričamo. Tako da ćemo na kraju umesto praznih galerija imati obogaćivanje onoga što radimo - rekao je Smeulders.

Zbirka predmeta vraćenih u Indoneziju neće uključivati ljudske ostatke čoveka sa Jave, koji su izloženi u Centru za biodiverzitet Naturalis u Lajdenu kao neki od najranijih primeraka izumrlog ranog čoveka, Homo erectusa.

Portparol holandske vlade rekao je Gardijanu u četvrtak da nije doneta nikakva odluka u vezi sa ostacima čoveka sa Jave.

- Ništa nije isključeno, ali neke stvari traju duže od drugih - rekao je portparol.

Godine 1638. kralj Šri Lanke, Rajasinša II, potpisao je sporazum sa Holandskom istočnoindijskom kompanijom da mu Holanđani pomognu da protera Portugalce koji su okupirali obalu ostrva. Nakon izbijanja Holkando-portugalskog rata, Holanđani su izašli kao pobednici i 1656. godine, suprotno potpisanom sporazumu, ostali su na ostrvu zamenivši Portugalce. Šri Lanka je bila holandska kolonija do 1796. godine kada su je Britanci lako osvojili i nazvali je Britanski Cejlon. Šri Lanka je proglasila nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva 4. februara 1948.

Indonezija je postala holandska kolonija 1602. godine kada su Holanđani stvorili Holandsku istočnoindijsku kompaniju. Holandska kolonijalna vlast u Indoneziji je trajala vekovima, sve do japanske okupacije tokom Drugog svetskog rata. Nakon kapitulacije Japana, Indonezija je 15. avgusta 1945. proglasila nezavisnost.

Autor: redportal.rs