Jokić ima šansu za "duplu krunu"

Prema pisanju Sportala, NBA liga donela je odluku da pokrene novi turnir na kome će učestvovati 30 ekipa. Igraće se grupna faza, a potom i nokaut faza gde će snage odmeravati samo osam najboljih timova. Svakom igraču kluba koji osvoji šampionat sledi nagrada od pola miliona evra koju će dobiti uz trofej – 9. decembra.

Format takmičenja sličan je međunarodnim fudbalskim turnirima i ligama. Šest grupa po pet timova raspoređenih po konferencijama, iz svake grupe dalje prolaze prve dve rangirane ekipe.

Već je poznato i kada će se igrati utakmice – grupna faza utorkom i petkom u novembru, četvrtfinala 4. i 5. decembra u domaćim arenama timova, polufinala 7. decembra, a finale 9. decembra u T-Mobile Areni u Las Vegasu.

Izvršni potpredsednik NBA za strategiju košarke i analitiku Evan Vaš istakao je da je ovo jedinstvena prilika da se stvori drugo prvenstvo i tradicija koja će se graditi i za timove, ali i za igrače.

- Nešto što timovi mogu da jure već na početku sezone. Nešto što će navijači proslaviti. Kada se u budućnosti budemo osvrtali na karijere i dostignuća igrača, moći ćemo uključiti i njihove rezultate u turniru tokom sezone, zajedno sa svim drugim priznanjima koja NBA igrači ostvare. Naravno, nadamo se da će ovo postati stvarni stub naše sezone i doneti značajnu vrednost ligi u budućim godinama - naglasio je Vaš.

Svaka konferencija dobiće tri različite grupe po pet timova i to slučajnim izvlačenjem. U jednom bubnju će biti tri ekipe sa najboljim učinkom u konferenciji tokom sezone 2022/23, naredna tri u drugom i sve tako, što znači da će po jedan tim iz svakog bubnja biti raspoređen u svaku grupu.

Grupna faza sastoji se od četiri utakmice, a grupe su već poznate.

Grupa A Zapad: Grizlisi, Sans, Lejkers, Džez, Blejzers

Grupa B Zapad: Nagets, Klipers, Pelikans, Maveriks, Rokets

Grupa C Zapad: Kings, Voriors, Timbervolves, Tander, Spars

Grupa A Istok: 76ers, Kavalirs, Hoks, Pejsers, Pistons

Grupa B Istok: Baks, Niks, Hit, Vizards, Hornets

Grupa C Istok: Seltiks, Nets, Reptors, Buls, Medžik

Autor: sportal.blic.rs / redportal.rs