Epske priče o strahovima i strahotama rata

Ratni filmovi važe za jedan od najpopularnijih žanrova u filmskoj industriji, a pažnju publike dobijaju zahvaljujući velikim pričama, istinitim ili fiktivnim, o hrabrosti, ali i strahotama ratnih dešavanja.

U nastavku teksta, predstavljamo vam 5 ratnih filmova koji po mišljenjima publike, ali i kritičara, uživaju status najboljih i onih koje treba pogledati.

1. Spasavanje vojnika Rajana iz 1998. godine je jedno od najpoznatijih dela Stivena Spilberga. Priča prati grupu američkih vojnika nakon iskrcavanja na Normandiju, čiji je zadatak da pronađu Jednog vojnika i vrate ga kući. Sa Tomom Henksom u glavnom ulozi, ovaj film je neizostavan na svim listama filmskih ostvarenja sa ratnom tematikom

IZVOR: YT / High-Def Digest

2. Apokalipsa danas, redatelja Fransisa Forda Kopole iz 1979. godine, zaista je remek-delo kinematografije. Dok se nalazi u potrazi za odbeglim američkim pukovnikom u Vijetnamu, glavni junak se suočava sa brojnim egzistencijalnim i moralnim dilemama u ratnim uslovima.

IZVOR: YT / StudiocanalUK

3. Paton - filmska biografija američkog generala Džordža S. Patona je klasik u svakom smislu. Film je osvojio 7 Oskara, među kojima je za najbolju mušku ulogu pripao glavnom glumcu Džordžu Si Skotu. Zanimljivo je da drugu glavnu ulogu u filmu, generala Bredlija, tumači Karl Malden, odnosno Mladen Sekulović, glumac srpskog porekla i jedini Srbin koji je dobio Oskara.

IZVOR: YT / Movieclips

4. Denkirk, film iz 2017. godine, prati istinitu operaciju evakuacije savezničkih vojnika iz Denkirka u vreme nemačke invazije na Francusku u Drugom svetskom ratu. Film dočarava atmosferu straha, panike i ratnih razaranja. Ostvarenje Kristofera Nolana bilo je nominovano za 11 Oskara.

IZVOR: YT / Movieclips

5. Pijanista Romana Polanskog iz 2002. godine s pravom uživa kultni status i smatra se, pored Šindlerove liste, za najbolji film o strahotama Holokausta. Priča prati stradanje poljskih Jevreja, kao i pokušaj jednog pijaniste da preživi.

IZVOR: YT / Rotten Tomatoes Classic Trailers

Autor: Filip Pejković