Vijetnamske vlasti ocenile su scenu uvredljivom

U Vijetnamu je zabranjeno prikazivanje novog filma Barbi, zbog scene u kojoj se može videti mapa koja prikazuje sporne kineske teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru.

Kako prenosi BBC, nije precizirano u kojoj konkretnoj sceni se vidi ta mapa sa spornih ''devet crtica'', koju su vijetnamske vlasti ocenile ''uvredljivom''.

Linija sa 9 crtica se koristi u kineskim mapama Južnog kineskog mora, kako bi se prikazale njene teritorijalne pretenzije, navodi britanski javni servis, i dodaje da je Peking godinama unazad gradio vojne baze na veštačkim ostrvima u toj oblasti, i da na tom području često sprovodi pomorske patrole.

Na tom području Kina, Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Brunej imaju konkurentne teritorijalne pretenzije, a Međunarodni sud u Hagu je 2016. presudio protiv kineskih potraživanja u Južnom kineskom moru, što je presuda koju Peking ne priznaje, piše Telegraf.

BBC podseća da Barbi nije jedino ostvarenje koje je u Vijetnamu zabranjeno iz tog razloga, pa se kao primer navodi i animirani film Abominable iz 2019, a nakon njega i Uncharted iz 2022. i serija Pine Gap iz 2021.

Autor: Telegraf