Već u okviru sledećeg paketa pomoći se mogu naći na bojnom polju

Administracija predsednika Bajdena ozbiljno razmatra slanje kasetne municije Ukrajini dok se ukrajinska armija muči da ostvari napredak u proteklih nekoliko nedelja koliko traje kontraofanziva.

Kako navode izvori, finalna odluka se očekuje uskoro iz Bele kuće. U koliko bude odobrena isporuka, oružje već može biti uključene u sledeći paket vojne pomoći Ukrajini koji se planira za sledeći mesec.

Ukrajinski zvaničnici još od prošle godine pritiskaju SAD da im dostavi dodatnu municiju, navodeći da im je potrebno daleko više rezervi da bi nadomestili rusku brojčanu nadmoć u artiljeriji i raketnim sistemima.

Međutim SAD nisu bile voljne da udovolje zahtevima Ukrajine iz straha od posledica po civilnu populaciju, a pored navedenog mnogi američki saveznici (uključujući Britaniju, Francusku i Nemačku( su potpisnice povelje o zabrani kasetne municije - tipa municije koji izbacuje kao spreje manje eksplozivnih naprava preko veće teritorije koje eksplodiraju pri udaru i predstavljaju veliku opasnost za bilo koga ko im priđe poput klasičnih mina.

Ukrajinska kontraofanziva je započeta početkom ovog meseca, međutim za sada nije ostvarila nikakav značajni napredak, ruske linije odbrane su se pokazale daleko tvrđim nego što se pretpostavljalo i nije nimalo jasno da li je ogromna potrošnja artiljerijske municije od strane ukrajinske vojske održivo kako se bude i dalje vukla kontraofanziva.

Autor: redportal.rs