Drakena je otrovna morska riba iz klase zrakoperki.

Svi jedva čekamo da stignemo na more i da te dane odmora provedemo u uživanju, kupanju, šetnji pored obale... Ali ta idila može da se pretvori u pakao u deliću sekunde!

A taj haos ako letujete u Grčkoj lako izaziva jedna riba! Poznata je kao dragon fish, riba zmaj, drakena, iliti weeverfish, a njen otrov je toliko jak da dovodi do paralize govora!

Inače, živi u dubinama ali sve češće je se ostvaruje blizak susret sa njom (za one koji je pronađu veoma bolan) u plićacima gde je skrivena u pesku ili medju kamenjem.

Tako je i ove godine, a jedna članica Fejsubuk grupe objavila je prekjuče svoje dramatično iskustvo.

Sve se desilo na plaži Trani Ammounda na Sitoniji, ali prema informacijama iz prethodnih godina na nju možete nagaziti i u drugim popularnim letovalištima.

Iskustva kažu da protiv njene bodlje ne pomažu mnogo ni patike za plivanje, jer probija kroz njih.

- Želim da objavim jedan veoma važan info, bez da unosim paniku! Moje dete od 8,5 godina je pre dva dana u plićaku pri samom izlasku zgazilo na ribu dragon! Zgazilo je desnom nogom da ribu koja ima otrovne bodlje. Simptomi - veoma jak bol. Sreća da je bio spasilac tu, koji nam je savetavao da nogu gde je ubodno mesto stavimo u toplu vodu, koja u toj situaciji umanjuje bol i umanjuje dejstvo otrova - napisala je ova majka.

Za pet minuta, piše, dete je prestalo sa vrištanjem.

- U apartmanu sam imala brufen (može bilo koji analgetik) i nešto protiv alergije. Uveče je noga otekla jer je u organizmu bilo toksina. Sve je u redu sada. Da vas ne plašim, nije čest slučaj. Doktor kaže jednom u mesec dana, ali kod odraslih može izazvati infarkt.

Drakena je otrovna morska riba iz klase zrakoperki. Ima otrovne žlezde na prvom leđnom peraju, koje podseća na bodlje. Mnogi je svrstavaju u red najopasnijih riba na Mediteranu.

Prilikom uboda, otrov deluje kao neurotoksin i kao hematoksin, dospeva u krv i izaziva otok na mestu uboda, a u nekim slučajevima može da izazove nekrozu kože. Sledeći simptomi uboda su uglavnom jaka glavobolja, bolom u predelu srca i otežanim teškim disanjem, a može da izazove i paralizu govora.

Autor: Informer.rs