Evropski ministri su, nezvanično, pre svega razmotrili dosadašnje reforme u Ukrajini i Moldaviji

Na ministarskom sastanku EU danas u Stokholmu ponovljena je snažna podrška prijemu novih zemalja u članstvo, ali je prezentovano da Unija mora da reorganizuje sopstvene politike i rad svojih institucija kako bi mogla da otvori svoja vrata Novi članovi.

Ovo su izjavili predsedavajuća švedska ministarka za evropske poslove Džesika Rosval i potpredsednik Evropske komisije zadužen za spoljne poslove Maroš Šefčovič.

Evropski ministri su, nezvanično, pre svega razmotrili dosadašnje reforme u Ukrajini i Moldaviji, koje će Evropska komisija oceniti u oktobru kako bi se videlo da li će ove dve zemlje biti spremne da počnu pregovore za članstvo u EU.

Šefcović je istakao da je u raspravi izneto i da EU mora da reorganizuje rad svojih politika i institucija kako bi primila nove članice.

Švedski ministar Rosval ukazao je da je Ukrajina napredovala u ustavnim reformama, slobodi medija, reklamiranju, pravosuđu i imenovanju antikorupcijskih zvaničnika, a EU treba da pruži pomoć Moldaviji, koja ima male kapacitete. za sprovođenje reformi.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhei, koji je podneo izveštaj ministrima, rekao je da i Ukrajina i Moldavija treba da nastave snažne reformske napore i naglasio da je Ukrajina završila promene u pravosuđu i slobodi medija od sedam postavljenih uslova.

Varhei je takođe informisao ministre EU o sporim reformama u Gruziji i, kao iu slučaju Ukrajine i Moldavije, istakao da i dalje postoje veliki problemi u borbi protiv korupcije, pranja novca i uklanjanja uticaja bogatih oligarha na vladu.

Francuski ministar za Evropu Lorens Bon je podvukao da EU „mora da pomogne zemljama kandidatima da ubrzaju neophodne reforme, jer preskakanjem uslova i prečicom ne može biti proširenja”.

- Tada se mora podsticati dinamika procesa, da nema zamora i da zemlja kandidat oseti korist od EU kada sprovodi neke reforme - objasnila je ona.

I, kako je rekao francuski ministar, „biće to snažan šok za nas, EU, i mi to ne možemo kako treba sprovoditi bez posledica po naše zajedničke politike, upravljanje radom (institucijom) i budžetom”.

Francuske vlasti su objasnile i da Unija, da bi primila nove članice, mora da promeni sistem glasanja i uvede odlučivanje "kvalifikovanom većinom" umesto jednoglasnosti i prava veta, kao i da ojača ulogu i ovlašćenja evropskog parlamenta.

Pariz naglašava da neće biti članica EU drugog reda, ali jasno stavlja do znanja da Unija od više od 30 članica mora imati „više formata” integracije.

Autor: redportal.rs