U manastiru se nalazio rukopis poznat javnosti kao Prizrenski rukopis Dušanovog zakonika.

Manastir Svetog Marka Koriškog se nalazi sa desne strane Koriške reke, kod mesta Koriša, u blizini Prizrena, na strmini na brdu, pa je veoma teško doći do njega.

Crkva je bila pravougaone osnove, sa delićem očuvanih fresaka. Sima Andrejević Igumanov dao je 1861. da se sazida kameni zvonik u obliku visoke kule, koji se izdiže na steni nad provalijom.

Već na početku Drugog svetskog rata 1941. Albanci Kabašani iščupali iz zvonika i bacili niz stenu u reku. U prostoru koji čine crkva i zvonik je grob Sime Andrejevića Igumanova sa nadgrobnim spomenikom. Međutim i njega su Albanci nekoliko puta u toku '80 - ih godina 20. veka skrnavili.

U manastiru se nalazio rukopis poznat javnosti kao Prizrenski rukopis Dušanovog zakonika, koji se smatra najpotpunijim i najbližim originalu i danas se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu.

Tadašnji episkop raško-prizrenski Pavle je o jednom od napada na manastir koji se dogodio 23. juna 1986. izvestio Sveti Sinod SPC, koji su pismo prosledili Izvršnom veću SR Srbije i SAP Kosovo i Metohija. Tada su u Prizrenu albanski vandali demolirali su manastir Svetog Marka. Ovo je urađeno bez neke materijalne koristi već samo da se nanese šteta i manasitr uništi. Režim nije ništauradio da se zašiti imovina SPC i sveštenstvo.

U konačnom egzodusu Srba sa Kosova i Metohije tokom NATO agresije  junu mesecu 1999. kada su počeli progoni srpskog stanovništva, nakon dolaska nemačkog KFOR-a, manastir je ponovo uništen. Crkva i zvonik su minirani, tako da je danas od ove drevne svetinje preostala samo gomila kamenja.

Foto: Instagram.com/srpskodevojce

Autor: Redportal.rs