Očuvana do SAVRŠENSTVA 🤓

Neverovatno redak i očuvan bronzani mač, koji datira iz 14. veka p. n. e, otkrivena je u gradu Nordlingenu u Bavariji. Toliko je dobro očuvano oružje da predmet nije izgubio nimalo od svog sjaja, uprkos tome što je iskovan pre, ni manje ni više, tri hiljade godina.

Nalaz je otkriven sa grobom iz Bronzanog doba, kako navodi Državni bavarska kancelarija za zaštitu kulturnih nalaza. Mač, kao i drugi bronzani nalazi, otkriveni su u grobu muškarca, žene i deteta. Nije poznato da li je trio u srodstvu, samo je jasno da sz sahranjeni brzo i jedni za drugima.

Kako je objasnio Matijas Feil, načelnik kancelarije za zaštitu kulturnih dobara:

Stanje očuvanosti mača je vrhunsko. Ovakav nalaz je ekstremno redak.

Preliminarno datovanje smešta ovaj mač u kasni 14 vek p. n. e, tj. u period srednjeg bronzanog doba, era iz koje je otkriće mačeva veoma redak slučaj - posebno u ovakvom perfektnom stanju. Oni koji su otkriveni u ovom regionu Nemačke su poreklom iz grobova koji su namerno otvarani u 19. veku ili su pronalaženi sami kao deo ritualnih nalaza.

Mač je toliko dobro očuvan da i dalje sjaji, i jasno ga krasi osmougaona drška i nakrsnica koja je kao i ostatak mača izrađena od bronze. Zbog toga što je prošlo tri milenijuma od kako je mač iskovan, balčak i drška mača su razvili patinu i sada je sjajno zelene boje.

Osmougaona drška je ono što ovaj nalaz čini još ređim, jer su za takav tip kovanja bili sposobni samo najveštiji kovači.

Kako se navodi u izjavi:

Proizvodnja oktagonalnih mačeva je kompleksna jer se drška kuje preko samog sečiva. Dekoracija se stvara umecima. Iako postoje dva prava zavrtnja, dva dodatna su samo dekorativna najverovatnije (zavrtnji drže sečivo i dršku zajedno).

Ovakvi mačevi si izrađivani samo u dve oblasti bronzanodopske Nemačke, na lokalitetu na jugu zemlje, na severu i u Danskoj. Međutim, poreklo ovog mača je i dalje nepoznato.

Što se tiče toga da li je korišćen u borbi, dokazi su kotnradiktorni. Iako arheolozi tvrde da nema znakova borbi na samoj oštrici, dodaju da centar gravitacije sečiva ukazuje da je dizajniran za sečenje, što ukazuje da mu je uloga bila da bude borbeno oružeje a ne dekorativan ili ritualan predmet.

Autor: redportal.rs