Zelenski pritiska Stoltenberga da objavi jasan vremenski okvir pritstupa

NATO alijansa neće uputiti formalni poziv Ukrajini da se pridruži savezu tokom samita visokih zvaničnika u Litvanskoj prestonici Viljnusu u julu, preneo je generalni sekretar saveza Jens Stoltenberg na konferenciji za štampu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu:

Na samitu u Viljnusu, kao i na pripremama za samit, mi ne raspravljamo o pitanju formalnog poziva. Ono o čemu pričamo je kako da približimo bliže Ukrajinu NATO paktu.

Generalni sekretar je dodao da iako se i dalje održavaju konsultacije povodom Ukrajinskog zahteva za članstvom u savezu, on nije u poziciji da odluči.

Jedino što mogu da vam prenesem je to da se saveznici slažu po mnogo stavki. Takođe, potvrđujemo ono što smo rekli još 2008. godine, Ukrajina će biti član NATO. Pored toga, ova odluka nije na Rusiji da je prelomi, već na Ukrajini i na članicama saveza, na njima je da odluče kada je najbolje vreme da pozovu Ukrajinu.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, više puta je pritiskao Stoltenberga da se obaveže i da iznese vremenski okvir koji bi odredio do kada bi Ukrajina mogla da očekuje prijem u NATO.

Tokom posete Moldaviji u junu, zelenski je naglasio:

Ukrajina je spremna da se pridruži NATO, i ona smao čeka da se NATO odluči kada je spreman.
pročitajte još

Utop*o se muškarac 🚨

Autor: redportal.rs