Stanje alarmantno u 53 mesta u Srbiji

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su zbog poplava u opštinama i gradovima Srbije proglašene 53 vanredne situacije.

Iz MUP-a navode da je u petak oko 20 časova zbog poplava izvršena evakuacija 60 lica u naselju Mala Guba u Prokuplju, a da je od jutros evakuisano ukupno 142 lica na teritoriji Bora, Mladenovca, Kruševca, Jagodine, Aranđelovca, Prokuplja, Kragujevca, Majdanpeka i Lazarevca.

U toku noći pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije bili su angažovani na crpljenju vode u Boru u naselju Savača, u mestu Šarlinac u opštini Doljevac iz podruma Gerentološkog centra i u Jagodini na lokaciji nove industrijske zone, saopštio je danas MUP.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije bili su angažovani i na evakuaciji životinja iz poplavljene štale u Grockoj, kao i na preventivnom obilasku svih kritičnih vodotokova na teritoriji cele Srbije.

Sinoć u 21.00 časova u mestu Mirosaljci bb, GO Lazarevac, Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi Sektora za vanredne situacije MUP evakuisao je jednu osobu koja je upala u reku Turija.

Usled izlivanja reke Toplice, sinoć oko 23 časova Crveni krst Doljevac evakuisao je 33 osobe iz sela Šarlinac i Šainovac i oni su smešteni u Domu kulture u mestu Šarlinac.

Na snazi su trenutno ukupno 53 vanredne situacije, za celu teritoriju gradova: Kragujevac, Kruševac, Bor, Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje, Kraljevo i opština Aranđelovac, Aleksandrovac, Lučani, Topola, Rača, Lebane, Doljevac, Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Kuršumlija, Brus, Vladičin Han, Žitorađa, Blace, Kučevo, Smederevska Palanka.

Vanredna situacija na snazi je i u delovima teritorija Grada Šapca i Užica, i opština Trgovište, Bojnik, Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Kosjerić, Varvarin, Majdanpek.

Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom apeluje na sve građane da ne prilaze nabujalim bujičnim vodotokovima, da u slučaju eventualne opasnosti slušaju nadležne institucije i da ukoliko voda preti da uđe u domaćinstva, iskoriste džakove sa peskom da obezbede lokaciju, kao i da se u slučaju direktne opasnosti popnu na više etaže, isključe električnu energiju i, podsećamo, pozovu vatrogasce na broj 193 ili policiju na 192, kako bi im bila pružena adekvatna pomoć.

Na teritoriji Grada Kragujevca danas je zbog poplava proglašena vanredna situacija.

Nakon obilaska terena, na predlog komandanta Štaba za vanredne situacije i gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, održana je telefonska sednica Štaba i proglašena vanredna situacija na teritoriji grada, kako bi se u što kraćem roku i prema prioritetima pomoglo građanima da saniraju pričinjenu štetu, objavljeno je na sajtu Grada Kragujevca.

Nakon obilnih padavina i poplava koje su u četvrtak uveče zadesile Kragujevac, ekipe Sektora za vanredne situacije i gradskih preduzeća Šumadija i Vododvod rade na saniranju štete na teritoriji grada, ali i na seoskom području u Masloševu i čitavom potezu ka Stragarima.

Tim povodom komandant Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Nikola Dašić sa načelnikom Uprave za vanredne situacije Kragujevac Zoranom Kočovićem obišao najugroženija područja i domaćinstva u naseljima Palilile, Korićani, Grošnica i Erdeč.

Jedna od najkritičnijih lokacija je Levačka ulica u naselju Palilule, gde vatrogasci spasioci preko 30 sati crpe vodu iz stambenih i drugih objekata.

Taj posao je, kako se navodi na sajtu, pri kraju, a sledeći korak je saniranje štete na infrastrukturi i objektima uz pomoć gradskih preduzeća Šumadija i Vodovod i kanalizacija.

''Donjomalska ulica u Korićanima je jedna od preko 200 gde je prijavljen problem. Nanosi vode sprali su čitavu tamponsku podlogu i napravili kanale. Sve ekipe javno komunalnih preduzeća Vodovoda i Šumadije su na terenu, kako bi se što pre ulice vratile u prethodno stanje i omogućilo meštanima da normalno funkcionišu'', istakao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Dodao je da kuće nisu ugrožene kuće i da mu je drago što na terenu vidi ljude koji su se priključili radnicima Šumadije.

''Svaka čast meštanima, među kojima ima i vremešnih u osmoj deceniji, a koji daju sve od sebe da što pre prevaziđu ovu situaciju'', istakao je Dašić.

Prema rečima Zorana Kočovića načelnika Uprave za vanredne situacije Kragujevac koliko od sutra, po prijavama građana kreću i komisije za procenu štete kako bi se nadoknadilo sve što je voda u prethodnim periodu oštetila.

Autor: Tanjug / redportal.rs