Jedan od malobrojnih Roma koji je uspeo da preživi

Jedan od poslednjih preživelih zatočenika ustaškog logora Jasenovac i jedan od malobrojnih Roma koji je preživeo strahode ovog logora preminuo je u Zagrebu, saopštio je manastir Jasenovac.

Rodio se 7. maja 1928. ili 1930. godine u romskoj porodici u selu Žeravica kod Gradiške. Usled siromaštva, morao je rano početi da radi, pa je tako bio pastir u Brestovčanima i Novoj Topoli. Uhapšen je u septembru 1942. godine i odveden u logor Jasenovac, gde je prinudno radio.

Kako je u logor dospeo pod optužbim za podmetanje požara, ustaše nisu znale da je Rom, što mu je u ovom slučaju spasilo život. Pušten je na intervenciju jednog seljaka i vratio se u rodni kraj. Brzo je stupio u kontakt sa partizanima, da bi oktobra 1944. godine čitava porodica prešla na partizansku slobodnu teritoriju Kozare, svega nekoliko dana pre dolaska ustaša u njegov zavičaj. Iz nekoliko sela tada su u logor Stara Gradiška odveli oko 500 Roma, među kojima i 81 člana porodice Dedić.

Nadir Dedić se pridružio partizanima i učestvovao u borbama do kraja rata. Nakon oslobođenja ostao je u Zagrebu. Hrvatska stranka prava je protiv njega pokrenula sudski postupak pod optužbom da je ubio nenaoružanog nemačkog ratnog zarobljenika. Do kraja života je ostao aktivan u romskim udruženjima i društvima koja čuvaju sećanje na žrtve nacizma.

View this post on Instagram

A post shared by Манастир Јасеновац (@jasenovacmanastir)

IZVOR: IG / @jasenovacmanastir

Autor: Filip Pejković