Brisel nije protiv ulaska u Vladu, ali moratorijum nije dovoljan

Za ulazak u novu Vladu Crne Gore nije dovoljno da Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija prihvate moratorijum na sporna pitanja, da bi njihovo participiranje u izvršnoj vlasti imalo podršku Brisela.

Podgoričke Vijesti, na osnovu neimenovanih izvora iz Brisela, pišu da Evropska unija nije protiv ulaska pojedinih stranaka u Vladu, za razliku od zvaničnog Vašingtona, ali moratorijum na sporna pitanja nije dovoljan, već se očekuje i korak više, odnosno konkretne izjave i postupci u prilog evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore.

U tekstu se još navodi da se od lidera DNP-a Milana Kneževića i NSD-a Andrije Mandića ne očekuje da se odreknu nacionalnog, verskog i kulturnog identiteta, odnosno da ne budu vernici Srpske pravoslavne crkve ili da ne govore srpskim jezikom:

Na Kneževiću i Mandiću je da konkretnim potezima, izjavama i odlukama pokažu da njihovo srpstvo nije u koliziji sa evroatlantskim opredeljenjem Crne Gore i evropskim vrednostima. Moratorijum nije rešenje, on je potencijalni izvor nestabilnosti. Potreban je zaokret, a ne taktičko preraspoređivanje, jer Crnu Goru čeka najvažnijih šest meseci u novijoj istoriji.

Autor: Filip Pejković