Posle deset dana operacija stigle i prve zvanične cufre gubitaka Ukrajine iz Moskve

Kako je jasno iznelo u izjavi ministarstvo odbrane Ruske Federacije, Ukrajina je izgubila nekoliko hiljada ljudi od početka svoje dugoočekivane kontraofanzive.

Ministarstvo je izjavilo da da su snage Kijeva pretpele preko 7.500 mrtvih i povređenih, broj koji se isključivo odnosi samo na direktne gubitke na frontu ofanzive a ne na ukupne gubitke ukrajinske armije. Procenjeni gubici se odnose na period od 4. juna, kada je rusko ministarstvo izvestilo da je odbilo veliki napad ukrajinske armije duž više sektora cele dužine fronta u donbasu. Od tada, kijevske snage su više puta pokušale jurišima da zauzmu ruske pozicije, ali su do sada bile neuspešne.

Ministarstvo je dodalo da su u poslednjih 24 časa, ruske snage odbile dva ukrajinska napada u blizini naselja makarovka na južnom sektoru fronta. Napad je uključivao dve ukrajinske motoritovane čete, 4 tenka i 11 oklopnih vozila, kako navodi ministarstvo. U izveštaju je dodato da su svi tenkovi uništeni kao i 7 oklopnih vozila.

Još jedan ukrajinski napad na suedno selo Prečistovka takođe nije uspeo, dok su ovde gubici iznosili 5 tenkova i 5 oklopnih vozila.

Sudeći prema ruskim vojnim zvaničnicima, ukupni gubici Ukrajine na frontu na jugu Donjecka i u Zaporožju u poslednja 24 časa iznose oko 800 vojnika, 20 tenkova, 15 oklopnih vozila, 4 oklopna transportera i kao više različitih vojnih vozila.

Takođe, ruske snage su izvele veliki broj visokopreciznih i dalekometnih udara po mestima koncentracija snaga ukrajinske armije kao i stranih plaćenika, magacina i drugih vojnih skladišta.

Sam ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da ukrajinske trupe trpe velike gubitke, koje su kako navodi veće od ruskih za i do 10 puta. Takođe, ruski predsednik je naveo da su ukrajinske snage izgubile uveliko oko 30% naoružanja poslatog sa zapada.

Autor: redportal.rs