U teksu se predviđaju izuzeća kojim se dozvoljavaju hirurške intervencije u slučaju urođenih anomalija kod deca u formiranju njihovih genitalnih organa

Ruski poslanici danas su odobrili u prvom čitanju zakon kojim se zabranjuje hirurška promena pola u Rusiji i upisivanje promene u zvanične dokumente.

- Predlog zakona uvodi potpunu zabranu medicinskih intervencija sa ciljem promene pola i zvaničnog registrovanja promene pola bez odobrenja medicinske intervencije - saopštila je Duma, donji dom ruskog parlamenta.

U teksu se predviđaju izuzeća kojim se dozvoljavaju hirurške intervencije u slučaju urođenih anomalija kod deca u formiranju njihovih genitalnih organa. Te vanredne operacije treba ipak da budu odobrene na nivou vlade, navodi se u predlogu zakona.

- Trenutno u Rusiji postoji razvijena industrija promene pola koja uključuje nepoštene lekare, psihologe, mrežu LGBT organizacija i aktivista - naveli su poslanici u pismu u odbranu predloga zakona.

- Oni vode svoje razarajuće aktivnosti protiv adolescenata i mladih - dodali su predlagači, što podseća na već jako rasprostranjenu retoriku u Rusiji koja stigmatizuje LGBTQ+ osobe.

U tekstu koji su podnele glavne parlamentarne grupe takođe se navodi da se oslanjaju na ruski Ustav, koji od amandmana uvedenih 2020. godine brani „tradicionalne porodične vrednosti” i definiše brak samo kao „zajednicu muškarca i žene”.

- Ovim zakonom čuva se Rusija sa njenim kulturnim vrednostima, njenim tradicionalnim osnovama za buduće generacije i stvara barijeru protiv „antiporodične zapadne ideologije - rekao je jedan od autora nacrta Pjotr Tolstoj, potpredsednik Dume.

Uporedo sa ratom u Ukrajini ruske vlasti s ubrzale promociju konzervativne politike zajedno sa Pravoslavnom crkvom u ime „tradicionalnih vrednosti” naspram zapadnjaka koji su predstavljeni kao „dekadentni”. Ruski zakon od 2013. godine zabranjuje homoseksualnu propagandu.

Autor: redportal.rs