Biraće se 81 poslanik, a nova parlamentarna većina izabraće premijera i vladu.

U Crnoj Gori se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori na kojima učestvuje 15 lista, koalicija i stranaka.

Novu vlast u Crnoj Gori bira više od pola miliona građana s pravom glasa.Građani Crne Gore izašli su danas na prevremene izbore i biraju novu vladu od koje se očekuje da provede ekonomske reforme, unapredi infrastrukturu i članicu NATO-a približi članstvu u Evropskoj uniji.To će biti prvo glasanje nakon poraza bivšeg čelnika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića na predsedničkim izborima u aprilu, nakon 30 godina na vlasti.

Biraće se 81 poslanik, a nova parlamentarna većina izabraće premijera i vladu.

Ovo su dvanaesti parlamentarni izbori od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a šesti nakon obnove državne nezavisnosti. Očekuje se da ovi izbori stave tačku na krizu nastalu posle promene vlasti 30. avgusta 2020. godine, nakon čega su smenjene dve vlade.

Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića prvi put na parlamentarnim izborima nastupa kao opoziciona stranka i bez nekadašnjeg lidera kao nosioca izborne liste, koji je podneo ostavku na mesto predsednika stranke nakon poraza na predsedničkim izborima.

CeMi: Do 17 časova glasalo 42.2 odsto građana

Na osnovu 91.5 odsto obrađenih podataka, Centar za monitoring Crne Gore (CeMi) objavio je da je do 17 časova na vanrednim parlamentarnim izborima glasalo 42.2 odsto građana sa pravom glasa. Najmanja izlaznost je u opštinama na jugu - 36.1 odsto, u centralnim je 44, a u opštinama na severu Crne Gore - 44.5 odsto.

Autor: RedPortal