Inicijativa je privukla interesovanje udruženja roditelja u Irskoj i inostranstvu i navela je irskog ministra zdravlja Stivena Donelija, koji živi u blizini Grejstonsa, da je preporuči kao nacionalnu politiku

Roditelji u irskom gradu Grejstonsu udružili su se kako bi svojoj deci rekli da ne mogu imati pametni telefon do srednje škole. Udruženja roditelja u osam osnovnih škola u okrugu usvojila su slogan bez pametnih telefona kako bi predstavili jedinstveni front protiv dečjeg lobiranja.

- Mnogo je lakše reći ne. Što duže možemo da sačuvamo njihovu nevinost, to bolje - rekla je Lora Born, koja ima dete u osnovnoj školi.

Škole i roditelji u okrugu Viklou pokrenuli su inicijativu prošlog meseca usred zabrinutosti da pametni telefoni podstiču anksioznost i izlažu decu materijalima za odrasle. To je redak primer da ceo grad zajednički deluje po tom pitanju.

Dobrovoljni pakt je da se pametni telefoni drže podalje od dece – kod kuće, u školi, svuda – dok ne uđu u srednju školu. Nadamo se da će, ako se primeni na svu decu u okrugu, to smanjiti pritisak vršnjaka i smanjiti bilo kakvu ogorčenost.

- Detinjstvo je sve kraće i kraće - rekla je Rejčel Harper, direktorka škole Svetog Patrika, koja je predvodila inicijativu. Devetogodišnjaci su počeli da traže pametne telefone, rekla je ona.

Ranije su škole zabranjivale ili ograničavale uređaje na sopstvenim osnovama, ali su videle efekat društvenih medija na decu koja su imala telefone – i kako je to izazvalo radoznalost drugih učenika.

Politika širom grada smanjuje šanse da dete ima vršnjaka sa pametnim telefonom, a roditelji mogu da predstave slogan kao školsko pravilo, rekao je Harper. "Oni to žele - sada mogu kriviti škole."

Inicijativa je privukla interesovanje udruženja roditelja u Irskoj i inostranstvu i navela je irskog ministra zdravlja Stivena Donelija, koji živi u blizini Grejstonsa, da je preporuči kao nacionalnu politiku.

- Irska može i mora da bude svetski lider u obezbeđivanju da deca i mladi ne budu meta i da ne budu oštećeni njihovim interakcijama sa digitalnim svetom. Moramo olakšati roditeljima da ograniče sadržaj kojem su njihova deca izložena - napisao je ove nedelje za Irish Times.

Pakt Grejstouns je nastao od dece koja su pokazivala nivoe anksioznosti koji se samo delimično mogu pripisati adaptaciji na Covid eru, rekao je Harper. Škole su podelile upitnike roditeljima, što je dovelo do sastanka zainteresovanih strana u zajednici i inicijative pod nazivom „potrebno je selo“.

- Neće svi roditelji uskratiti svojoj deci u osnovnoj školi pametni telefon - to je dobrovoljno - ali dovoljno se prijavilo da stvori osećaj kritične mase. Nadajmo se da će to postati nova norma.- rekao je Harper.

Niki Barri, koja ima 11-godišnje dete u osnovnoj školi, rekla je da je uticaj bio trenutan. „Ovaj slogan čini veliku razliku u mom životu. Ako znam da se 90% odeljenja slaže, lakše mi je da kažem ne."

Beri želi da se ugovor produži na prve godine srednje škole zbog efekta pametnog telefona na njenog 13-godišnjaka. „To je bila propast mog života, izgubio sam ćerku. Kada je tehnologija uključena, oni sede tamo kao roboti zauzeti u ovom svetu TikToka ili bilo čega drugog.

Desetogodišnja Džejn Kapatina, učenica Sent Patrika, prihvatila je da neće imati pametni telefon još najmanje dve godine. „Želeo bih jednu, želeo bih da pošaljem poruku prijateljima. Ali ne želim da postanem zavisnik o tome." Njena osmogodišnja sestra Rejčel je odobrila pakt. "Pošteno je ako ga niko ne može imati."

Džoš Veb, 12, razmišljao je o mogućnosti da njegov nedavno kupljeni telefon nestane u fioci sve dok nije krenuo u srednju školu u septembru. „Za mene nije smak sveta. Znam da se nekima u mom razredu ovo uopšte neće dopasti. Ali mi smo deca, šta da radimo?'

Sećao se da se osećao isključenim kada nije imao telefon dok su neki prijatelji imali. „Oni bi delili video snimke jedni sa drugima, a ja bih ih samo gledao. Veb je video vrednost u proširenju ograničenja upotrebe telefona na sve uzraste. „To bi bilo dobro pravilo, ali mislim da odrasli ne bi bili srećni.

Autor: redportal.rs