Ozbiljni izazovi za opstanak uprkos aktivnostima srpskih organizacija

U Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti juče je održan okrugli sto na temu Srbi u Hrvatskoj: aktuelni položaj i glavne programske aktivnosti, čiji su suorganizatori Srpsko narodno veće, Srpski demokratski forum, Zajedničko veće opštine Vukovar, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, Srpsko privredno društvo Privrednik i Srpsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj.

Na početku skupa koji je imao tri celine, pozdravne govore su održali predsednik SANU dr Zoran Knežević i akademik Tibor Varadi. U prvom delu govorilo se o aktuelnom položaju Srba u Hrvatskoj, a među govornicima bio je i saborski zastupnik dr Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća i Samostalne demokratske srpske stranke.

Drugi deo okruglog stola obradio je glavne programske aktivnosti srpskih organizacija u Hrvatskoj. Jedan od govornika u ovom delu bio je dr Dejan Jović, profesor Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

IZVOR: TW / @SrpskoV

Među prisutnim gostima na skupu bili su predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, visokodostojnici Srpske pravoslavne crkve i zainteresovani akademici i predstavnici naučne javnosti.

Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2021. godine u Hrvatskoj živi 123.892 Srba, što čini 3,2% ukupnog stanovništva. U poređenju sa popisom iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi čak 62.000 Srba manje.

IZVOR: TW / @tomezig

Autor: Filip Pejković