Za pokazanu hrabrost unapređen u čin kaplara

Sirijski mrki medved koji je sa vojnicima delio cigarete i pivo.

Aprila 1942. godine, velika grupa poljskih vojnika nalazila se u Iranu i čekala transport na železnici. U gradu Hamadan na zapadu Irana, susreli su dečaka sa mladunčetom medveda, čiju je majku ubio lovac. Njega je opazila praunuka poljskog generala Boleslava Vienavijana-Dlugosovskog i zamolila poručnika Anatola Tarnovjeckog da ga kupi.

Medved je u avgustu dodeljen 22. četi za snadbevanje artiljerije i od njenih pripadnika nazvan je Vojtek (polj. Wojtek), što je verzija starog slovenskog imena sa značenjem srećni ratnik. Mada je na početku hranjen voćem, marmeladom i medom, ubrzo je počeo da pije pivo, puši cigarete i pije jutarnju kafu! Spavao je sa vojnicima, rvao se i naučio da salutira

Kada je ova poljska grupa dodeljena Britanskog armiji za Italijansku kampanju, nastao je problem, jer je postojala zabrana držanja kućnih ljubimaca. Iz tog razloga, Poljaci odlučuju da ga mobilišu i on postaje zvanično pripadnik čete.

Vojtek je učestvovao u bici kod Monte Kasina, noseći sanduke sa granatama. Za zasluge u ovoj bici dodeljen mu je čin kaplara.

Demobilisan je 1947. godine i poklonjen zoološkom vrtu u Edinburgu. Pokazivao je radost kada bi čuo poljski jezik i prepoznavao je svoje nekadašnje ratne drugove. Uginuo je 1963. godine.

Autor: redportal.rs