Britanski mediji tvrde kako je Beograd prećutno odobrio prodaju municije Kijevu

Zapad vrši pritisak i otvoreno kritikuje privremene institucije tzv. države Kosovo jer je Srbija pristala da "gleda na drugu stranu" dok treća strana dostavlja municiju iz Srbije Ukrajini u ratu u Donbasu, napisao je Britanski Financial Times.

Prema ovom britanskom mediju, dostava srpske municije je bila odlučujući faktor u značajnoj promeni SAD, NATO i EU politike prema Kosovu.

I Brisel i Vašington zahtevaju nove izbore na severu Kosova, nakon što je 30 KFOR vojnika povređeno u sukobima prošlog ponedeljka nakon što u vojnici NATO pokušali da zaštite prištinsku specijalnu policiju od okupljenih nenaoružanih Srba. Nakon incidenta poslato je još 700 dodatnih NATO vojnika.

Promenu u stavu zapada Financial Times pripisao je trima diplomatama u regionu. Posebno je istaknuta izjava američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila, koji je rekao da je rat u Ukrajini po prioritetu iznad svega.

Ukrajina je apsolutno i presudno važna i mi se trenutno nalazimo u situaciji gde nam je potrebno jedinstvo. Kada su svi zajedno, i odnosi se automatski poboljšavaju.

Ipak nije ostalo jasno iz samog članka na šta se ova izjava odnosila.

Kao dokaz tzv. promene smera politike Beograda, Financial Times je takođe citirao i izjavu predsednika Vučića. koji je otvoreno rekao da je svestan tvrdnji vlade SAD da srpska municija završava u rukama ukrajinskih trupa u ratu sa Rusijom. Kako je rekao:

Nisam budala. Svestan sam da nešto od našeg oružja završi u Ukrajini. Da li je moguće da se to događa? Nemam nikakve sumnje da je tako. Koja je alternativa za nas? Da prestanemo da proizvodimo? Da prestanemo da prodajemo?

Kako navodi Financial Times, ovakvi komentari se ne razlikuju mnogo od onih iz februara ove godine na velikom sajmu naoružanja u Abu Dabiju. Predsednik je više puta javno rekao da Beograd ne može da kontroliše šta zemlje, poput Češke ili Turske, rade sa municijom koju kupuju iz Srbije. Takođe je optužio Hrvatsku i Bugarsku da šire lažne vesti o srpskom izvozu municije da bi na taj način osigurali veći udeo u tržištu.

Autor: redportal.rs