Iako je to crna ovca zajednice panda, izgleda da se sasvim dobro uklapa u sredinu

Jedinstvena albino panda primećena u Kini Prva i jedina albino panda na svetu je konačno prošla pored kamere osetljive na pokret u planinama Kine– prvi put od kada je primećena od 2019. godine.

Srećom, čini se da jedinstveno stvorenje raste srećno i zdravo u Nacionalnom rezervatu prirode Volong, zaštićenom regionu u provinciji Sečuan koji je dom za otprilike 150 džinovskih pandi.

Ali, samo za ovu se zna da je bela i albino, a u pitanju je jedinka koja je nosilac retke genetske mutacije koja uobičajeno crno-belo krzno ove vrste pretvara u jednoličnu bledo krem boju. Kako piše Sajans alert, mutaciju gena ometa proizvodnju pigmenta u koži, očima i kosi.

Iako je to crna ovca zajednice panda, izgleda da se sasvim dobro uklapa u sredinu. Terenske kamere u rezervatu za divlje životinje snimile su više od deset daljih interakcija između albino pande i drugih pandi u regionu. Pol albino pande još nije utvrđen, ali istraživači kažu da je sada skoro veličine odrasle osobe i pokazuje znake seksualne zrelosti.

Da bi saznali više o stvorenju, istraživači se nadaju da će uhvatiti još snimaka i možda uhvatiti deo njegovog DNK. Ako se panda ipak razmnožava sa drugom takvom vrstom, stručnjaci nisu sigurni da li će njena genetska osobina biti nasledna ili ne.

Autor: redportal.rs