Priče o njegovom radu u sovjetskoj tajnoj policiji i danas obavijene velom misterije

Na današnji dan 1941. godine nemački okupator je u Beogradu streljao Mustafu Golubića, najmisteriozniju figuru srpske istorije 20. veka.

Rođen je 1889. ili 1891. godine u mesto Stolac u Hercegovini. Iako se rodio u muslimanskoj porodici, po nacionalnosti se osećao i izjašnjavao kao Srbin. Studirao je na Beogradskom univerzitetu. Dobrovoljno se prijavio u četnički odred majora Vojislava Tankosića za Prvi balkanski rat, a za prijem u ovu odabranu grupu morao je skočiti sa železničkog mosta u Savu. Studije je nastavio u Tuluzu posle rata, gde se povezuje sa Vladimirom Gaćinovićem i Muhamedom Mehmedbašićem, osnivačima Mlade Bosne i sa njima planira atentat na Oskara Poćoreka.

Vraća se u Srbiju 1914. godine, kako bi se borio u ratu protiv Austrougarske. Naredne godine boravi u Rusiji, zarad prikupljanja dobrovoljaca od zarobljenih austrougarskih vojnika slovenskog porekla na Istočnom frontu. Sa pukovnikom Dragutinom Dimitrijevićem Apisom je radio na pripremi atentata na nemačkog cara Vilhelma II, koji je osujećen. Odbio je da učestvuje u Solunskom procesu protiv Apisa i drugih članova organizacije Ujedinjenje ili smrt, optuženih za pokušaj atentata na regenta Aleksandra Karađorđevića.

Nakon rata je živeo u Italiji, Austriji i Čehoslovačkoj, a u Moskvi je postao agent NKVD-a, sovjetske tajne policije. Imao je izuzetno značajnu ulogu u podizanju svetske revolucije. Pojedini ga pominju kao glavnog organizatora kidnapovanja generala Kutepova u Parizu, koji je bio jedan od vođa ruske bele emigracije. Jedan je od retkih jugoslovenskih komunista koji je preživeo Staljinove čiste i ostao u aktivnoj službi.

Ilegalno se vratio u Jugoslaviju 1940. godine i ušao u probleme sa Centralnim komitetom Komunističke partije Jugoslavije. Uhapšen je u Beogradu, po okupaciji, od strane nemačkih okupacionih vlasti. Mučen je danima od strane Gestapoa u zgradi bivšeg suda. Pošto nije otkrio niti jedan podatak, izmnet je u ćebetu, položen na stolicu i streljan u Dvorskom, odnosno današnjem Pionirskom parku.

Nakon oslobođenja Beograda u oktobru 1944. godine, pripadnici Crvene armije su potražili grob Mustafe Golubića i njegove posmrtne ostatke preneli u Moskvu, a on je proglašen Herojem Sovjetskog Saveza.

Autor: Filip Pejković