Razaranje bi moglo rezultirati kataklizmičnim poplavama koje bi pogodile na desetine hiljade ljudi

Kakovskaja hidroelektrana kao i brana u novoj ruskoj regiji Herson, koja se nalazi na reci Dnjepar uzvodno od samog grada Hersona, uništena je u utorak rano ujutru navode lokalni mediji kao i video dokazi sa više različitih društvenih mreža.

Gornji deo infrastrukture brane je uništen kao rezultat udara, preneo je major Nove Kakovke Vladimir Leontijev, dok je razoren betonski zid brane usled čega se nekontrolisano oslobodila velika količina vode. Podvodni deo struktrure brane je izdržao napad.

Leontijev je opisao napad kao teroristički akt i izjavio da je već sada nivo vode nizvodno skočio za 2,5 metara ali je dodao da zasada nema potrebe za evakuacijama. Izjavio je da je oblast imala visoke nivoe vodostaja i tokom prethodnih perioda kada su snažne kiše izazvale poplave, ali je dodao da će lokalni zvaničnici učiniti sve da pomognu građanima da se pripreme za najgori scenario.

Sve radi u samom gradu za sada, svi zaposleni u administraciji su i dalje na svojim mestima. Struja, gas, internet, komunikacije, sve je dostupno.

Prema izvorima, brana je pogođena oko 2 ujutru po lokalnom vremenu. Video koji je snimljen iz drona pojavio se na mrežama, na njemu se jasno vide posledice napada na branu.

Izvor: Twitter / @Saintjavelin

Moskva optužuje Kijev za uništenje brane, i navodi da je u proteklim mesecima bilo više napada na samu branu kao i da je Rusija upozoravala da njeno uništenje može rezultirati smrću na hiljada ljudi. Sa druge strane Ukrajina je optuživala Rusiju da planira da uništi branu u pokušaju da napravi lažan napad na sebe u kome bi se predstavila kao žrtva zarad želje da se Kijevu smesti krivica.

Ruski vojni i civilni stručnjaci, uključujući i trenutnog gradonačelnika grada guvernera Vladimira Saloa,upozoravali su da postoji više regiona uključujući i sam grad Herson mogu biti totalno poplavljeni ako se brana uništi.

Region Hersona je zvanično proglašen delom Ruske Federacije početkom oktobra prošle godine, zajedno sa oblastima Zaporožje i Narodnim republikama Donjeck i Lugansk.

Autor: redportal.rs