Godišnjica prevazilaženja raskola i povratka MPC u kanonsko jedinstvo

U Hramu Svete Sofije u Ohridu, bogomolji iz 11. veka, juče je liturgijom koju su služili patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan, obeležena prva godišnjica uručenja Tomosa o autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije.

Na kraju liturgije, arhiepiskop Stefan je patrijarhu Porfiriju uručio Orden Svetog Klimenta prvog reda, najviše priznanje Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije. Ovo odličje jeste priznanje patrijarhu srpskom za rešenje crkvenog raskola u kojem se od 1968. godine nalazila MPC, posle jednostranog proglašenja autokefalnosti od Srpske pravoslavne crkve, a koju nikad nije priznala niti jedna pomesna i autokefalna pravoslavna crkva.

U besedi po primanju ordena, patrijarh Porfirije je naveo da je patrijarh srpski poslednji put služio u ohridskom Hramu Svete Sofije pre jednog veka:

Evo, da ne čekamo svakih sto godina, nego da nam dolazite uvek u Beograd, u sve svetinje u našoj crkvi, u Srbiji i gde god, ali i da mi ovde dolazimo, da služimo i u Srbiji i u Makedoniji, kao što smo služili u Hrvatskoj, da služimo širom sveta, gde god se naši narodi nalaze po promislu Božjem i, hvala bogu, zajedno se mole Bogu, a to znači da, iako pripadaju drugim narodima, pripadaju jednoj i jedinstvenoj crkvi Hristovoj i u tom smislu pripadaju jednom, što je najvažnije, narodu Božjem.

IZVOR: YT / Televizija Hram

Autor: Filip Pejković