U Nemačkoj živi oko šest miliona stranaca koji su u toj zemlji više od osam godina

U Nemačkoj je prošle godine nemački pasoš dobilo više od 168.000 stranaca, što je najveći broj u poslednjih 20 godina.

To je 28% više nego godinu dana ranije, saopštio je Savezni zavod za statistiku u Visbadenu, uz napomenu da u poslednjih 20 godina nije registrovano toliko novih stanovnika, prenosi Dojče vele.

Prošle godine je 168.545 osoba, 171 nacionalnosti, dobilo nemačko državljanstvo i time ostvarilo pravo na dobijanje nemačkog pasoša. Većina "novih Nemaca" su imigranti iz Sirije. Sa učešćem od 29 odsto, 48.300 državljana Sirije čini najveću grupu naturalizovanih lica tokom prošle godine.

Mnogi od njih su pobegli iz Sirije u Nemačku tokom građanskog rata. Posle Sirijaca su Ukrajinci, Iračani i Turci. Stručnjaci za 2023. predviđaju da se može očekivati da će broj novopridošlih nastaviti da raste, delom zbog toga što vladajuće stranke SPD, Zeleni i FDP žele da suštinski promene Zakon o državljanstvu.

Vladajuća koalicija veruje da je Nemačkoj hitno potrebna kvalifikovana imigracija i želi da omogući ljudima koji tamo već žive da se integrišu i dobiju državljanstvo. U osnovi, predviđen je kraći minimalni boravak za naturalizaciju – umesto osam godina trebalo bi da bude pet godina, a u slučaju „posebnih integracionih dostignuća“ samo tri.

Pored toga, podnosioci zahteva više ne bi trebalo da budu primorani da se odreknu svog prethodnog državljanstva da bi dobili nemačko. U principu, to bi značilo legalizaciju dvojnog državljanstva. U Nemačkoj živi oko šest miliona stranaca koji su u toj zemlji više od osam godina.

Autor: redportal.rs