Bila je osuđena zbog ubistva svoje četvoro dece 😑

Ketlin Folbig, žena koja je prozvana najgorim serijskim ubicom u Australiji, puštena je posle 20 godina zatvora zbog ubistva svoje četvoro dece, prenosi CNN.

Majkl Dejli, glavni tužilac Novog Južnog Velsa, naredio je puštanje Folbig na slobodu na osnovu preliminarnih nalaza istrage, koja je otkrila sumnje da je ona odgovorna za sve četiri smrti. Na konferenciji za novinare, Dejli je rekao da je razgovarao sa guvernerom i preporučio bezuslovno pomilovanje, koje je odobreno.

- Ovo je bio veliki izazov za sve uključene. Nadam se da će naše današnje akcije donekle zatvoriti ovaj 20-godišnji slučaj - rekao je Dejli.

Folbig je 2003. osuđen za tri ubistva i jednu tačku za ubistvo iz nehata u smrti četiri bebe tokom decenije od 1989. godine. Tokom istrage nije bilo fizičkih dokaza da je Folbig ubio decu.

Porota se oslonila na argument tužilaštva da su šanse da četiri bebe u istoj porodici umre prirodnom smrću pre druge godine bile izuzetno male, gotovo nemoguće. Uzeli su u obzir i sadržaj njenog dnevnika, koji se izolovano može protumačiti kao priznanje krivice.

Tek 2019. istraga o njenim osudama pokazala je da postoji sumnja da je Folbig kriva.

Nova istraga pokrenuta je prošle godine nakon što su se pojavili novi dokazi koji genetski objašnjavaju smrt dece. Glavni zastupnik koji je učestvovao u istrazi naglasio je da postoji niz dokaza koji ukazuju na Folbigovu krivicu.

Ketlin Folbig je imala samo 20 godina kada se udala. Godinu dana kasnije rodila je Kaleba, koji je živeo samo 19 dana. Sledeće godine, Folbigovi su dobili još jednog sina, Patrika, koji je umro sa osam meseci. Dve godine kasnije, Sara je umrla sa 10 meseci. Zatim, 1999. godine, četvrto i najdugovečnije dece porodice Folbig, Laura, umrla je u dobi od 18 meseci.

Policijska istraga o smrti dece počela je nakon što je Laura umrla. Ali prošlo je više od dve godine pre nego što je Folbig uhapšena i optužena. Tokom ovog perioda, njen brak se raspao i Ketlinin muž je sarađivao sa policijom u podizanju optužnice protiv nje.

Tužioci su tvrdili da su dnevnici koje je predala policiji sadržavali najskrivenije misli majke opterećene krivicom zbog svoje uloge u smrti sopstvene dece. Pregledom ostataka beba nisu pronađeni fizički dokazi da je majka ubila decu, ali pošto nije bilo drugih objašnjenja za smrt male dece, sumnja se okrenula Folbigu.

Kada je 2003. sud osudio Folbigovu na 40 godina zatvora, sudija Graham Bar se prisetio svoje prošlosti kada je njen otac ubio njenu majku. Folbig je tada imala samo 18 meseci, pa je najveći deo svog odrastanja provela u hraniteljskoj porodici.

Autor: redportal.rs