15 izbornih lista učestvuje na izborima

U nedelju 11. juna biće održani vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori, raspisani nakon pada Vlade Dritana Abazovića, koja je druga Vlada izabrana u okviru skupštinskog saziva izabranog na izborima 30. avgusta 2020. godine.

Prema istraživanjima CEDEM-a, favorit na ovim izborima je izborna lista koalicije okupljene oko Pokreta Evropa sad, čiji je nosilac Milojko Spajić. Za njima sledi lista Zajedno! Za budučnost koja ti pripada, koja predstavlja koaliciju okupljenu oko Demokratske partije socijalista. Reč je o tradicionalnim koalicionim partnerima DPS-a, poput Socijaldemokrata, Liberalne partijeDemokratske unije Albanaca, a predvodi je vršilac dužnosti predsednika DPS-a Danijel Živković.

Koaliciju Za budućnost Crne Gore, koja je okupila Novu srpsku demokratiju, Demokratsku narodnu partiju i Radničku partiju, predvodi predsednik DNP-a Milan Knežević. U pitanju su stranke okosnice nekadašnjeg Demokratskog fronta, pošto je isti prestao da postoji uoči ovih izbora, dogovorom sa Pokretom za promene Nebojše Medojevića koji na izbore izlazi samostalno.

Foto: Instagram.com/milanknezevic_dnp

Aktuelni premijer Dritan Abazović i bivši predsednik Skupštine Aleksa Bečić, lideri URA i Demokratske Crne Gore, izlaze u koaliciji Aleksa i Dritan - Hrabro se broji. Socijalistička narodna partija učestvuje na izborima zajedno sa DEMOS-om Miodraga Lekića, a na izborima prvi put učestvuje pokret Pravda za sve, na čelu sa Vladimirom Leposavićem, ministrom pravde i ljudskih prava u Vladi Zdravka Krivokapića.

Lista Narodna koalicija - Složno i tačka okupila je Demohrišćanski pokret Dejana Vukšića, Pravu Crnu Goru Marka Milačića, Slobodnu Crnu Goru Vladislava Dajkovića, Demokratsku srpsku stranku i Pokret za Pljevlja.

Pored Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijativeAlbanske alijanse, Albanskog foruma i Socijaldemokratske partije, na izborima učestvuju još liste Preokret za sigurnu Crnu Goru i Da, mi možemo za građansku Crnu Goru.

Autor: Filip Pejković