On nije identifikovao frakciju Kremlja, ali je rekao da će, ako nastavi sa pokušajima da seje neslogu, morati "pakao da plati".

Lider ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin kaže da frakcije Kremlja uništavaju državu pokušavajući da poseju razdor između njega i čečenskih boraca. Rekao je da je taj spor sada izglađen, ali su sukobi u Kremlju otvorili Pandorinu kutiju raskola.

Gospodin Prigožin, 62-godišnji bivši ugostitelj koji je osnovao Vagnerovu plaćeničku grupu i član je šireg kruga predsednika Vladimira Putina, stekao je široku slavu tokom 15-mesečnog rata u Ukrajini.

Njegove trupe su predvodile bitke u gradu Bahmutu i ​​drugde, ali je takođe vodio sporove sa ruskom vojskom oko taktike, logističke podrške i drugih pitanja. Prigožin je rekao da je rešen spor između njega i čečenskih snaga koje se takođe bore zajedno sa ruskom vojskom u Ukrajini.

Ali on je za neslogu svalio krivicu na neidentifikovane frakcije Kremlja — koje on naziva "kule Kremlja".

- Njihove spletke su toliko izmakle kontroli da je Putin bio primoran da ih grdi na sednici Saveta bezbednosti - rekao je on.

- Pandorina kutija je već otvorena — nismo mi ti koji su je otvorili. Neka kula Kremlja odlučila je da igra opasne igre. Opasne igre su postale uobičajena pojava u kulama Kremlja... one jednostavno uništavaju rusku državu - rekao je Prigožin u poruci koju je objavila njegova pres služba.

On nije identifikovao frakciju Kremlja, ali je rekao da će, ako nastavi sa pokušajima da seje neslogu, morati "pakao da plati". Kremlj nije komentarisao njegove primedbe.

Putin je u petak održao sastanak Saveta bezbednosti o, kako je rekao, "međuetničkim“ odnosima unutar zemlje. Prigožin je rekao da su čečenske opaske o njemu zvučale kao nešto iz ranih 1990-ih kada su sukobi zahvatili ruske gradove nakon raspada Sovjetskog Saveza.

- Očigledno je da su izjave bile prilično provokativne, sa ciljem da me povrede i izbezume - rekao je Prigožin.

Gospodin Prigožin je takođe rekao da bi svaka bitka između specijalnih snaga čečenskog lidera Ramzana Kadirova Ahmat i Vagnera rezultirala ozbiljnim krvoprolićem, ali nema sumnje ko će pobediti.

Takođe je ponovo izrazio svoj bes zbog trenutnog stanja rata i krivice ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova.

- Ministarstvo odbrane nije u stanju da uradi bilo šta, jer de fakto ne postoji — u haosu je - rekao je Prigožin.

Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtev za komentar. Ni Šojgu ni Gerasimov nisu javno komentarisali komentare gospodina Prigožina.

Autor: redportal.rs