Cene za 7 dana

Dobre vesti za cenu goriva za narednih sedam dana. Iako se najavljivalo poskupljenje pred početak letnje sezone, izgleda da sezona još nije uzela "danak".

Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno koštati 182 dinara, a benzin evropremijum BMB 176 dinara, saznaje "Blic Biznis". Cena se nije menjala u odnosu na prethodnu nedelju i to su dobre vesti imajući u vidu da smo dizel plaćali i pop 220 dinara za litar pre samo 6 meseci.


Barelom na evropskom tržištu s početka godine trgovalo se i po ceni od 117 dolara, a ovih dana barel je na niovu od oko 75 dolara. Pad cene na svetskim berzama pratilo je i srpsko tržište, a sada bi globalno veća tražnja, koja će očekuje već od juna, mogla doneti i nove, veće cene.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije kaže da je s obzirom na krizu, koja je i dalje prisutna u svetskim razmerama, ali i zbog povećanja tražnje nafte iz Kine koja je veliki kupac, došlo do neočekivano niske cene sirove nafte, što se sa zakašnjenjem odrazilo na cene nafte i kod nas. Ovakvo stanje, kako kaže, moglo bi da se nastavi još neko vreme, a onda bi trebalo očekivati i obrt.

- Očekivano je da će u narednom periodu cena goriva nastaviti da pada, bar još malo, a zatim na leto, zbog povećanja potražnje za sirovom naftom u severnoj hemisferi može se očekivati neki blag rast cene. Uspeli smo da od onih cena koje smo imali nedavno, dođemo na nešto što je relativno prihvatljivo. Mislim da će se tako zadržati i do kraja godine, jer sada se pravi balans između potrošnje sirove nafte i naftnih derivata a time i proizvodnje - kaže Atanacković.

Autor: Blic.rs