Veliki procenat dece i mladih sa prekomernom težinom premalo vežba

Četvrtina mladih u Holandiji ima prekomernu težinu, uključujući sedam odsto onih koji imaju ozbiljne probleme sa težinom, odnosno sa gojaznošću, izvestio je danas Statistički zavod Holandije (CBS).

Procenat dece i mladih u Holandiji sa prekomernom težinom povećao se u poslednjoj deceniji. U Holandiji je u 2014. godini 15 odsto dece i mladih uzrasta od dve do 25 godina imalo višak kilograma, a prošle godine taj procenat se povećao na 17 odsto.

Među mladima između 18 i 25 godina, procenat se povećao sa 21 odsto u 2014. na 25 odsto u 2022. godini. Procenat dece i mladih ispod 18 godina sa gojaznošću ostao je isti. Istraživanje je pokazalo da poreklo i nivo obrazovanja roditelja igraju važnu ulogu u tome da li deca imaju višak kilograma.

Gojaznost je tri puta veća kod dece uzrasta od dve do 12 godina čiji roditelji imaju samo predstručno obrazovanje nego kod dece čiji su roditelji završili više stručno ili visoko obrazovanje. Problemi sa težinom su takođe češi kod dece sa najmanje jednim gojaznim roditeljem.

Takođe, deca i mladi sa korenima izvan Evrope imaju veću verovatnoću da će imati prekomernu težinu nego njihovi vršnjaci sa holandskim korenima, i u tim grupama prekomerna težina je zastupljena sa 24 odnosno 15 odsto, saopštio je CBS.

Prema podacima tog zavoda, veliki procenat dece i mladih sa prekomernom težinom premalo vežba, odnosno samo 29 odsto tinejdžera sa prekomernom težinom ispunjava smernice za vežbanje Zdravstvenog saveta.

Zavod za statistiku nije pronašao da postoje značajne razlike među polovima kada je u pitanju višak kilograma, preneo je NL Tajms.

Autor: redportal.rs