Zapravo, tromboza dubokih vena na donjim ekstremitetima (otok, bol, crvenilo) je najtipičniji i najčešći oblik ispoljavanja trombofilije.

Trombofilije (bilo urođene ili genetske) su povećana sklonost ka nastanku krvnog ugruška ili tromba, zbog postojanja poremećaja u zgrušavanju krvi. Osobe sa trombofilijom imaju veći rizik za razvoj duboke venske tromboze u odnosu na osobe koje nemaju ovo stanje.

Zapravo, tromboza dubokih vena na donjim ekstremitetima (otok, bol, crvenilo) je najtipičniji i najčešći oblik ispoljavanja trombofilije.

Trombofilije mogu biti:

* Urođene (genetska) ili
* Stečena, koja se vezuje za odraslo životno doba i dodatne faktore rizika.

Trombofilija može nastati usled:

- Problema sa ili manjka proteina koji je neophodan telu za zgrušavanje (urođena trombofilija)
- Sindrom antifosfolipidnog antitela, koji uključuje tri odvojena antifosfolipidna antitela
- Diseminovana intravaskularna koagulacija
- Medicinska stanja poput hepatitisa, HIV-a i bolesti jetre Kako trombofilija utiče na naš organizam?

Ukoliko imate tombofiliju, imate disbalans (previše ili premalo) proteina u krvi poznatog kao faktor koagulacije, koji kontroliše formiranje ugrušaka. Formirani ugrušci mogu putovati po telu putem našeg krvnog sistema, izazivajući ozbiljne probleme u:

- Plućima (plućna embolija)
- Srcu (srčani udar)
- Mozgu (moždani udar)
- Bubrezima (otkazivanje bubrega)
- Venama ruku i nogu (duboka venska tromboza)
- Fetalnom razvoju (pobačaj)

Lečenje trombofilija

Ukoliko lekar hematolog ili ginekolog procene da je potrebno lečenje, antikoagulansi kao što su heparin, heparin male molekulske mase i oralni antikoagulansi se mogu koristiti u terapiji. Ovi lekovi nisu u stanju da razgrade tromb, ali su vrlo značajni jer zaustavljaju njegov rast i otkidanje delova tromba koji mogu putem krvotoka da stignu do pluća i izazovu plućnu emboliju. Antikoagulantni lekovi se koriste ne samo u lečenju, već i u profilaksi tromboze.

Činjenica da neka osoba ima genetičku predispoziciju za trombofiliju ne znači da će imati krvni ugrušak i da će kod te osobe definitivno doći do tromboze i komplikacija poput srčanog i moždanog udara ili u slučaju trudnoće, pobačaja ili intrauterine smrti ploda.

Međutim, za svaku osobu je korisno da bude upoznata sa svojim genetskim statusom u pogledu trombofilije, kako bi posvetila veću pažnju preventivnim merama, odnosno, izbegavanju faktora rizika koji u interakciji sa genetičkom predispozicijom mogu biti okidač za stvaranje tromba.

Autor: RedPortal