Po domaćinskom običaju arhimandrita Dimitrija sa bratijom, za sve prisutne pripremljeno je bogato posluženje

Kao i svake godine, i ove se mnogobrojni verni narod sabrao u Bogom darovanu svetinju tumansku da proslavi njegovog velikog ugodnika Prepodobnog oca Zosima Čudotvorca 🙏🏻. Vođeni nesebičnom ljubavlju i blagodarnošću, reke ljudi iz čitavog sveta još od popodneva i noći slivale su se ka obitelji i njenim zastupnicima, moleći blagoslov i isceljenje 💓.

Foto: manastirtumane.org/Manastir Tumane

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je preosvešteni episkop braničevski g. dr Ignatije, uz sasluženje episkopa: osječko-poljskog i baranjskog g. Heruvima, zapadnoevropskog g. Justina i topličkog g. Petra, arhimandrita Dositeja igumana grgeteškog, brojnog sveštenstva i monaštva iz mnogih eparhija. Vladika Ignatije je govorio o značaju Hristovog Vaznesenja u domostroju našega spasenja.

Foto: manastirtumane.org/Manastir Tumane

Tokom Liturgije u čin svetenomonaha rukopoložen je tumanski sabrat jerođakon o. Mihailo. Potom su mošti Prepodobnog čudotvorca iznete iz kivota i u prisustvu klira i vernih presvučene u nove odežde, dok su delići stare darivani na blagoslov prisutnima. Po tradiciji, svete mošti su u krsnom litijskom hodu, po decenijskom običaju ruskog bratstva u Tumanu (iz 30-ih godina XX veka), prenete u svetiteljevu isposnicu, gde su čitavog dana bile izložene na celivanje 🙏🏻.

Po domaćinskom običaju arhimandrita Dimitrija sa bratijom, za sve prisutne pripremljeno je bogato posluženje. Prema procenama nadležnih, kroz tumanski manastir toga dana prošlo je oko 20.000 ljudi.

Foto: manastirtumane.org/Manastir Tumane

Autor: redportal.rs