Nije hteo da viče "Živeo Pavelić!"

Nakon izbijanja građanskog rata u Kraljevini Jugoslaviji i stvaranja Nezavisne države Hrvatske mnoge porodice su nestale jer su članovi završavali u logorima.

Širom Bosne, Dalmacije i Slavonije su se nalazili logori, a najveći kompleks je logor Jasenovac koji se prostirao na prostoru današnje Hrvatske i Republike Srpske.

Jasenovačke žrtve proglašene su svetim a Vukašin Mandrapa je jedan od njih.

Ustaše su upale u Vukašinovo selo Klepci gde su pola stanovnika ubili a pola odveli u logor Jasenovac, on je bio u drugoj koloni.

Vukašin je bio sredovečni muškarac ali zbog toga što je krijući po šumi, sav bio zarastao.

Pošto su ustaše imale posebne načine mučenja i oružja Vukašin je stradao na najgori mogući način je mu je ustaša Žile Friganović odsecao deo po deo tela. Vukašin mu je tada samo rekao:

- Samo ti dijete radi svoj posao.

Ovo stradanje je zapamtio doktor Nedo Zec koji je kasnije opisao stradanje.

Žile Friganović je postrojio logoraše i terao ih da viču 'Živeo Pavelić', međutim Vukašin nije hteo da viče.

To je iziritiralo Žileta Friganovića pa mu je odsekao uvo, zatim ga je terao opet on nije hteo, pa mu je odsekao i drugo.

Kada mu je izrekao čuvenu rečenicu: "Samo ti dijete radi svoj posao" ustaša je skočio i izvadio mu oči, iskopao srce, presekao grlo i šutirajući ga nogama strovalio u jamu. Kasnije je poludeli Friganović otišao kod doktora Zeca jer nije mogao da živi normalno:

Ispovest ustaše Friganovića:

- Od te noći više nemam mira. Kad god u mučenju klanju pokušam da doživim taj zanos i polet, uvek me prostreli Vukašinov pogled. Počinjem sve više da pijem, ali to pomaže samo na tren. U piću, često na predveče, trgne me glas: "Radi ti, dijete, svoj posao" I tada tumaram unaokolo, začepim uši, lupam glavu, vičem, lomim sve i napadam besomučno svakog koga stignem. Noću nemam mira, svaki se čas trzam i vidim njegov pogled u mraku. Više ne mogu da podnesem ove muke. Ne pomaže mi ni klanje, ni mučenje, ni krv, ni jauk, ni žene, ni rakija. Vrlo dobro znaš ko sam ja. Eto ja, Žile, najkrvaviji ustaša u Jasenovcu, koji je poklao desetine hiljada logoraša i najviše zadovoljstvo doživeo u tom klanju, eto, taj Žile je sada poslednja pačavra, zbog tamo nekakvog starog, smrdljivog seljačine Vukašina iz Klepaca. Ti se sećaš kad je u avgustu Jure Maričić poslao oko 4.000 ljudi u Gradinu na klanje. Tada smo se Pero Brzica, Zrinušić, Šipka i ja opkladili ko će te noći zaklati najviše logoraša. Već posle jednog sata bio sam daleko ispred po broju zaklanih. Nikad u životu nisam osetio takvo blaženstvo, i već posle nekoliko sati zaklao sam 1.100 ljudi, dok su ostali jedva stigli da zakolju po 300-400.

Srpska pravoslavna crkva kanonizovala 1998. Vukašina Mandrapu za svetitelja, a proslavlja se 29. maja.

IZVOR: YT / Filmski centar Srbije

Autor: Redportal.rs