Šolc je poslednji put razgovarao sa ruskim predsednikom u decembru, kada su imali jednosatni telefonski razgovor

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je spreman da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o Ukrajini „kada za to dođe vreme”.

- Prošlo je dosta vremena od mog poslednjeg telefonskog razgovora. Ali kada dođe vreme, nameravam ponovo da razgovaram sa Putinom - rekao je Šolc u intervjuu koji je objavio dnevnik Kelner Štat-Ancajger.

Što se tiče rešavanja sukoba, "Rusija mora da shvati da se ne može raditi o zamrzavanju nekakvog hladnog mira, po kome bi sadašnja linija fronta postala nova granica između Rusije i Ukrajine. Ovo će samo dati legitimitet Putinovom zločinačkom poduhvatu", naglasio je Šolc u intervjuu.

Naprotiv, moramo postići pošten mir, a uslov za to je povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, nakon što je invazija počela u februaru 2022. godine - dodao je on.

Međutim, izričito je odbio da kaže da li to povlačenje treba da obuhvati i Krim, koji je okupiran od 2014. godine.

Šolc je poslednji put razgovarao sa ruskim predsednikom u decembru, kada su imali jednosatni telefonski razgovor. Tada je šef nemačke vlade pozvao, ali bezuspešno, šefa ruske države da povuče svoje trupe iz Ukrajine, dok je Putin optužio Zapad da vodi „destruktivnu” politiku.

Autor: redportal.rs