Koncept "slobodan dan" poznat je mnogim sportistima i onima koji se redovno muče dijetama. Suština je da ponekad, određenog dana, čovek dozvoli sebi da se opusti i prekine režim. Pica, pljeskavica, najomiljenija torta: neko "greši" jednom mesečno, neko - nedeljno.
Ali u stvari, još je gore ako stalno jedete samo brzu hranu. Australijski naučnici sproveli su studiju i otkrili da smenjivanje zdrave i nezdrave hrane može dovesti ne samo do viška kilograma, već i da šteti mozgu i crevima. Tri eksperimenta su uključivala četiri grupe glodara, svaka sa 12 repova. Jedna kontrolna grupa je hranjena redovnom hranom za pacove. Ostala trojica su povremeno ili uvek hranjena ishranom bogatom mastima i šećerom.
Naučnike su zanimale 3 promene: kratkoročno pamćenje pacova, mikrobiota i težina. Ispostavilo se da je kontrolna grupa bila normalna. Za one koji su sve vreme jeli nezdravu hranu, pokazatelji su se pogoršali očekivano.
Ali rezultati pacova koji su s vremena na vreme prekršili ishranu, istraživači su bili iznenađeni: kognitivno oštećenje, posebno u testovima prostorne memorije, odnosno pacovi su prestali da pamte lokaciju objekata, veliku količinu loše mikrobiote. Štaviše, što su pacovi duže jeli nezdravu hranu, rezultati su bili lošiji.
Zaključak je da prelazak sa jedne vrste hrane na drugu je stres za telo. Dakle, ako ste počeli da jedete ispravno, držite se ovog režima.
SOS koji možete jesti BEZ GRIŽE SAVESTI 😍
RECEPT: Sladoled od čokolade 👩🏻🍳🍨
RECEPT: Bela čorba 👩🏻🍳🍲
Autor: Magazin Novosti