Kondenzovano mleko je najbolje kuvati u tegli u šerpi sa debelim dnom, a voda treba da prekriva teglu tokom celog kuvanja. ☝🏻

Pre svega, morate odabrati kvalitetan proizvod. Trebalo bi da bude najmanje 8,5% masti i da sadrži samo mleko i šećer. Bilo kakvi aditivi - arome i stabilizatori će oboriti vaš rad. A takvo kondenzovano mleko, čak i uz produženo kuvanje, neće se zgusnuti do prijatne bogate boje karamela.

Kondenzovano mleko je najbolje kuvati u tegli u šerpi sa debelim dnom, a voda treba da prekriva teglu tokom celog kuvanja. Važna tačka: etiketa sa tegle mora da se skine, a ako je na plehu ostalo lepka, onda je umotajte u film za hranu, inače se lepak kasnije neće isprati sa posude.

Vreme kuvanja zavisi od konzistencije koju želite da dobijete kondenzovano mleko:

Ako nameravate da koristite mleko za punjenje palačinki i fritula, onda će ceo proces trajati više od sat vremena. Dobijena nežna i vodenasta masa je savršena za planiranu kulinarsku akciju.

Da biste dobili kremu boje karamele, potrebno je da kuvate kondenzovano mleko 2-2,5 sata.

Ako želite da dobijete gustu smeđu masu u kojoj se kašika zaglavi, pripremite se za dug proces. Ovo će vam trebati najmanje 3,5 sata.

Da tegla ne bi eksplodirala, nakon ključanja vode, potrebno je da je ključa na najmanjoj vatri i da sve vreme pratite nivo vode.

Nakon isteka vremena, isključite šporet i ostavite da se tegla dobro ohladi na ringli.

Autor: Magazin Novosti