Odgovorio na najave Seja Seksona iz Zagreba

Nakon što je zagrebačko Zabranjeno pušenje saopštilo da se Neletu Karajliću zabranjuje izvođenje pesama čiji je autor Davor Sučić i imena benda do okončanja sudskog procesa, oglasio se i nekadašnji frontmen Zabranjenog pušenja Nele Karajlić (Nenad Janković).

Karajlić je podsetio da je ime Zabranjenom pušenju 1980. godine dala njegova majka uoči prvog nastupa grupe 27. novembra u Petoj sarajevskoj gimnaziji, a da se u to vreme Davor Sučić (Sejo Sekson) nalazio na odsluženju vojnog roka.

Sejo i ja se razilazimo pred sam rat. Na njegovu inicijativu. Rekao mi je da ne može više da radi sa mnom. Nije mi rekao da želi da ja napustim Pušenje!

On podseća da je po njegovom dolasku u Beograd 1992. godine ponovo pokrenuo Zabranjeno pušenje sa 4 originalna člana benda, dok je Sučić tek kasnije osnovao bend pod istom imenom u kojem nije bilo nikog iz njegove izvorne postavke.

Čak smo se, kao parodija na Jugoslaviju, nazvali Krnje Zabranjeno pušenje.

Nele ukazuje i na to da devedesetih sa Zabranjenim pušenjem snimio album Ja nisam odavle, kao i da je zahvaljujući njemu otpočeo internacionalnu turneju sa Emirom Kusturicom pod imenom No smoking Orchestra.

U tom periodu, saznajem da je Sejo zaštitio ime Zabranjeno pušenje. Nije mi bilo pravo! Niko me ništa nije pitao! Da me pitao, ja bih mu, vjerovatno, dao dozvolu. Međutim, nisam imao namjeru da se tužakam po sudovima, jer, jednostavno, život je ljepši kad se ljudi vole.

Dodaje i da nijedan sud na svetu neće zabraniti nekom muzičaru da izvodi nečije pesme, budući da se za izvođenje već plaća naknada.

Nadam se da ovo nije kraj priče o Zabranjenom pušenju. Šteta je što nismo bili u stanju da se dogovorimo i zbog nas, i zbog publike, a najviše zbog naših pjesama koje su postale dio kulturnog naslijeđa ovih prostora.

Autor: redportal.rs