Više faktora može uticati na pojavu masne jetre ☝🏻

Masna jetra naziva se još steatoza, a u pitanju je stanje koje podrazumeva patološko nagomilavanje masti u jetrenim ćelijama.

Do steatoze dovode mnogi faktori, a među vodećima su gojaznost i alkoholizam. Zabeleženo je da masnu jetru izazivaju i dijabetes, trovanje, troksično dejstvo tetraciklina, Rejov sindrom, gladovanje...

Uglavnom se masna jetra javlja bez simptoma, a prati je uvećana jetra zaobljenih ivica. Ona, u suštini, predstavlja dodatnu masnoću u jednom od najvažnijih organa u organizmu, a obično se kaže da je jetra masna kada se više od pet odsto njene zapremine sastoji od masti.

Ishrana kod masne jetre ☝🏻

Ukoliko je ovo i vaš slučaj, važno je da znate da lekari preporučuju raznovrsnu i izbalansiranu ishranu bez mnogo masti, a medicinska platforma Healthline izdvaja listu sledećih namirnica kao poželjnu u jelovniku ljudi sa masnom jetrom.

Kafa ☝🏻

Iako se ovo piće ne preporučuje kod niza stanja, u slučaju steatoze je poželjna!

Pregled više naučnih studija koji je objavljen 2021. godine u medicinskom listu Annals of Hepatology pokazao je da se redovna konzumacija kafe povezuje sa sniženim rizikom za razvoj nealkoholne masne jetre, kao i sa sniženim rizikom za napredovanje fibroze jetre kod onih kojima je već dijagnostikovana nealkoholna steatoza.

Uz to, studija objavljena 2017. u magazinu World Journal of Hepatology otkrila je da kofein smanjuje broj abnormalnih enzima jetre kod ljudi koji imaju povišen rizik za nastanak bolesti jetre.

Zeleno povrće može sprečiti gomilanje masti ☝🏻

Jedinjenja koja se nalaze u spanaću i ostalom zelenom lisnatom povrću može da pomogne u borbi protiv masne jetre.

Studija objavljena 2021. u listu BMC Gastroenterology pokazala je da konzumiranje spanaća posebno smanjuje rizik od nealkoholne steatoze, verovatno zbog nitrata i različitih polifenola koji se nalaze u listovima. Ova studija se fokusirala na sirovi spanać jer kuvani nije dao iste rezultate, najverovatnije jer je termička obrada smanjila sadržaj polifenola i antioksidativnog svojstva.

Pasulj i soja ☝🏻

Mahunarke su namirnice koje obiluju hranljivim materijama, a istraživanja su dokazala da sadrže i otporni skrob koji može da pomogne u poboljšanju zdravlja creva.

Konzumiranje mahunarki može da pomogne i u snižavanju glukoze i triglicerida u krvi kod gojaznih osoba, a studija iz 2019. pokazala je da ishrana bogata mahunarkama posebno pomaže da se snizi rizik za nastanak steatoze.

Riba ☝🏻

Masne ribe poput lososa, sardina, tunjevine i pastrmke obiluju omega-3 masnim kiselinama, a istraživanja sugerišu da suplementacija omega-3 mastima može da pomogne u smanjenju nivoa masnoća u jetri.

Uz to, Healthline navodi da ovakva ishrana može da poveća dobar holesterol i snizi trigliceride.

Autor: Magazin Novosti