Unapredite kvalitet sna odabirom adekvatne ishrane

Kvalitetan san od izuzetne je važnosti za naše opšte zdravlje i blagostanje. Uz pravilan raspored spavanja i stvaranje mirnog okruženja, ishrana takođe može igrati ključnu ulogu u poboljšanju kvaliteta sna.

Važno je poznavati namirnice koje treba izbegavati pred spavanje, a ovo su neke od njih, kao i objašnjenja zbog kojih nije poželjno da ih konzumirate na kraju dana:

1. Kofein: Kofein je stimulans koji se nalazi u čaju, kafi, energetskim pićima i drugim napicima. Konzumacija kofeina može ometati san i dovesti do nesanice. Izbegavajte konzumiranje kofeinskih napitaka najmanje 4-6 sati pre spavanja kako biste omogućili organizmu da se opusti i pripremi za san.

2. Teška i masna hrana: Teška i masna hrana može biti teže svarljiva i izazvati nelagodnost tokom noći. Preterano konzumiranje masne hrane pre spavanja može dovesti do gorušice, probavnih smetnji i otežanog disanja. Pokušajte izbegavati prženu hranu, masne mesne proizvode i preterano začinjenu hranu pred spavanje.

3. Pikantna hrana: Ova vrsta hrane može izazvati gorušicu, nadutost i iritaciju želuca. Ove neželjene nuspojave mogu ometati vaš san. Ako imate osetljiv stomak ili problema sa želucem, izbegavajte začinjenu hranu pred spavanje kako biste izbegli nelagodnosti tokom noći.

4. Gazirani napici: Gazirani napici mogu izazvati nadutost i osećaj težine u stomaku. Ove nelagode mogu ometati san i sprečiti vas da se udobno smestite u krevetu. Umesto gaziranih pića, birajte vodu, biljne čajeve ili napitke bez kofeina.

5. Alkohol: Alkohol deluje kao sedativ i može vam pomoći da brže zaspite. Međutim, nakon što alkohol bude metabolisan u organizmu, može izazvati učestalo buđenje tokom noći, poremetiti REM fazu sna i dovesti do nesanice. Takođe, alkohol dehidrira telo, što može izazvati nelagodnost i otežati vam da se udobno smestite.

Autor: redportal.rs