Potrebno je: 🧁
115 g puterašolja šećera1/2 kašičice solijaje2 belanca1/2 šolje iseckanih jagoda350 g brašna1,5 kašičica praška za pecivo1/4 kašičice sode bikarbone1 kašičica ekstrakta vanile1/3 šolje mlaćenice1/4 šolje pavlake ili grčkog jogurta
Za fil: 🧁
250 g putera550 g šećera u prahukašičica ekstrakta vanile1/2 kašičice soli1/3 šolje pirea od jagoda
Za pire od jagode: 🧁
1 kg jagoda170 g šećerakora od 1/2 limunakašika limunovog sokaprstohvat soli
Pomešajte mlaćenicu, jaje, belanca, ulje, šećer, ekstrakt od vanile, grčki jogurt ili pavlaku i lepo sjedinite. Dodajte puter i dobro umutite. U drugoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu, so i prašak za pecivo. Mokrim sastojcima postepeno dodajte suve i mutite dok se smesa dobro ne ujednači. Dodajte seckane jagode i lagano promešajte. Sipajte testo u kalup za mafine u koji ste stavili i papirne korpice i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta.
Napravite pire od jagoda, tako što ćete sitno seckano voće umutiti u blenderu. Stavite zatim u šerpu, dodajte ostale sastojke i kuvajte na laganoj temperaturi dok ne proključa. Smanjite temperaturu i kuvajte još 15-20 minuta. Povremeno mešajte kako ne bi zagorelo. Ohladite i koristite po potrebi. Pire čuvajte u frižideru maksimalno tri dana, a možete ga staviti i u zamrzivač jer ćete napraviti veću količinu.
Dobro umutite puter sobne temperature sa šećerom u prahu, vanilom i pireom od jagoda. Špric za kolače napunite kremom, napravite malo udubljenje u testu, stavite seckane jagode i filujte. Mafine ukrasite svežim jagodama.
RECEPT: Džumbus paprikaš 👩🏻🍳
RECEPT: Prelivena pita sa mesom puna sočnog nadeva 👩🏻🍳
RECEPT: Mekane ružice sa orasima 👩🏻🍳🥐
Autor: Magazin Novosti