On je rekao da je Zelenski posetio evropske susede, kao i Veliku Britaniju, Nemačku i Italiju sa "glavnom svrhom da zatraži dodatnu vojnu pomoć"

Igor Žovkva, zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika, izjavio je danas da Ukrajina nema dovoljno vojne opreme da krene u kontraofanzivu protiv Rusije.

- Da biste pokrenuli kontraofanzivu, čiji je rezultat oslobađanje ukrajinskih teritorija, potrebno je dovoljno artiljerijskih sistema i municije. Potrebna su vam oklopna vozila i tenkovi. Želimo da ova kontraofanziva bude što uspešnija - rekao je pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimir Zelenski.

On je rekao da je Zelenski posetio evropske susede, kao i Veliku Britaniju, Nemačku i Italiju sa "glavnom svrhom da zatraži dodatnu vojnu pomoć", prenosi Skaj njuz.

- Nažalost, nivo opreme kojom raspolažemo još uvek nije dovoljan da krenemo u kontraofanzivu - naglašava Žovkva.

Na pitanje o mirovnoj inicijativi afričkih lidera, Žovkov je odgovorio da je jedino odgovarajuće rešenje ukrajinsko.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa izjavio je danas da su se predsednici Rusije i Ukrajine dogovorili da sa delegacijom šefova afričkih država na odvojenim sastancima razgovaraju o planu za okončanje rata u Ukrajini.

- Rat se vodi na teritoriji Ukrajine. Dakle, jedini prihvatljiv plan jeste i biće ukrajinski plan. Spremni smo da čujemo predloge država. Znamo za kineske ideje. Prošle nedelje je predstavnik brazilskog predsednika posetio Kijev, ali jedini plan koji će Ukrajina sprovesti je plan Zelenskog - naglasio je on.

Autor: redportal.rs