Aromatični bosiljak svakom jelu može da da novi „šmek“, učini ga drugačijim i dopadljivijim, ali njegova posebna vrednost je što ima i lekovita svojstva, posebno ako je sveže ubran...
Bosiljak je aromatična biljka koja se često koristi kao začin u kuvanju. Međutim, mnogima promiče koliko je zaista bogata nutritivna i lekovita vrednost ovog neverovatnog začina. Evo sedam dobrih razloga zašto bi trebalo da ga koristite češće.
Bogat antioksidansima
Bosiljak je bogat antioksidansima, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu. Slobodni radikali su molekuli koji mogu da oštetete ćelije i tkiva, što može da dovede do različitih bolesti. Antioksidansi u bosiljku pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija i mogu da smanje rizik od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes i rak.
Može poboljšati varenje
Bosiljak poboljšava varenje. Jedan od načina na koji to radi je povećanje proizvodnje želudačne kiseline, koja je neophodna za pravilno varenje hrane. Pored toga, ovaj začin sadrži vlakna koja održavanju zdravlje sistema za varenje.
Može smanjiti upale
Ova aromatična biljka sadrži jedinjenja koja imaju antiinflamatorna svojstva. Ona mogu da pomognu u smanjenju upala u telu, što može da smanji rizik od hroničnih bolesti kao što su artritis i kardiovaskularne bolesti.
Ublažava stres
Bosiljak ima smirujući efekat na telo i pomaže u smanjenju stresa. Istraživanja su pokazala da konzumacij bosiljka može da smanji nivo kortizola, hormona koji se oslobađa u telu tokom stresnih situacija.
Prijatelj srca
Ova začinka biljka održava zdravlje kardiovaskularnog sistema na nekoliko načina. Na primer, pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi i smanjenju krvnog pritiska, što zajedno smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
Može poboljšati imunitet
Bosiljak je bogat vitaminom C, koji je važan za jačanje imunog sistema. Pored toga, sadrži i druge hranljive materije koje pomažu u odbrani organizma od infekcija.
Za zdravu kožu
Bosiljak sadrži antioksidante koji pomažu u sprečavanju oštećenja kože od slobodnih radikala. Pored toga, ima antimikrobna svojstva koja sprečavanju infekcije kože.
Pored svih ovih prednosti, ova aromatična biljka je niskokalorična i bogatog ukusa, što je čini odličnim dodatkom gotovo svakom jelu. Možete je dodati svemu, od salata i testenina do supa i variva. Osvežavajući napitak od bosiljka možete napraviti i dodavanjem nekoliko listova u vodu.
Zbog čega su ROTKVICE korisne u ishrani? 🤔
RECEPT: Fritata 👩🏻🍳
🌻 Čaj od MASLAČKA 🌻 Koje su pogodnosti, a koje mane? 🤔
Autor: Magazin Novosti