Istraživači sa ruskog ekonomskog univerziteta Plehanov (PRUE) razvili su recepte za slatkiše koji pomažu u održavanju zdravlja, produktivnosti i snage. Zdravi konditorski proizvodi uključuju čokoladu, kolače, vafle i medenjake sa povećanom hranljivom vrednošću, izvestila je univerzitetska pres služba, a prenosi Sputnik.
Ovi konditorski proizvodi pomažu u zaštiti tela od agresivnih slobodnih radikala i omogućavaju uravnotežavanje vitaminskog i mikrohranjivog sastava hrane u skladu sa starosnim potrebama tela, naveli su stručnjaci.
Od slatkiša je teško napraviti obogaćenu hranu, jer su oni kalorični, međutim, istraživači su uspeli da povećaju hranljivu vrednost dodavanjem biljnih i životinjskih proteina i biološki aktivnih supstanci. Istovremeno, ovi slatkiši čuvaju tradicionalno atraktivan ukus.
- Modelirali smo recept od dve proteinske komponente koje su po sadržaju esencijalnih aminokiselina najbliže "idealnom" proteinu. Ove komponente doprinose boljoj probavi, apsorpciji i asimilaciji proteina. Konačni sadržaj hranljivih sastojaka u proizvodima odgovara preporučenim dodacima u ishrani - rekla je Manana Tkešelašvili, zamenica direktora Istraživačkog instituta za sigurnost hrane ruskog ekonomskog univerziteta Plehanov
Slatkiši koje su razvili ruski naučnici mogu se praviti u bilo kom proizvodnom pogonu. Svi novi sirovi sastojci mogu se nabaviti u Rusiji, a uvezeni se mogu zameniti.
- Ovaj recept koristi netradicionalne biljne sirovine ruskih proizvođača, visokoproteinski suncokret u prahu i biljne preparate za vegane koji zamenjuju mleko - rekla je Manana Tkešelašvili
Ona je istakla da se ovi sastojci ranije nikada nisu koristili u takvoj kombinaciji u proizvodnji čokolade i drugih slatkiša. Istovremeno, cena novih sastojaka je slična sa cenom šećera, što pozitivno utiče na konačni trošak ovih proizvoda. Takođe, slatkiši su bogati dragocenim aminokiselinama i silimarinom sa hepatoprotektivnim svojstvima, što pozitivno utiče na funkciju jetre i tela.
Dobijena čokolada ima povećanu hranljivu vrednost zbog sadržaja proteina sa čitavim nizom esencijalnih aminokiselina i mikroelementa sa hepatoprotektivnim svojstvima. Modelirani recept čini čokoladu otpornom na proces 'pobeljivanja' i sprečava stvaranje belog premaza koji obeshrabruje kupce - objasnila je Tkešelašvilijeva.
Prema naučnicima, recepti razvijeni za zdrave slatkiše biće zanimljivi proizvođačima konditorskih proizvoda ne samo u Rusiji, već i u drugim zemljama.
DA LI BILO ŠTA SLATKO MOŽE BITI ZDRAVO?🙄
Mozak i čokolada? 🧠🍫
Autor: nationalgeographic.rs