Predstavljamo bogatstva novog doba

U današnje vreme kompleksnih geopolotičkih okolnosti, resursi postaju sve važniji u međunarodnim odnosima. Sa rastućom potražnjom za sirovinama koje se koriste u proizvodnji različitih proizvoda, neke zemlje će značajno podići svoje mesto u geopolitičkoj hijerarhiji.

Među najvažnijim resursima budućnosti najznačajniji su: litijum, kobalt i voda.

Litijum, na primer, veoma je važan element, jer se koristi u proizvodnji baterija koje se koriste u mobilnim telefonima, laptopovima, električnim automobilima i drugim uređajima koji zahtevaju skladištenje energije. Takođe se koristi u proizvodnji stakla, keramike, legura i u nuklearnoj industriji. Zbog rastuće potražnje za litijumom kao resursom budućnosti, zemlje sa velikim rezervama litijuma imaju ogroman potencijal da postanu važni igrači u globalnoj privredi.

Kobalt je važan u industriji jer se takođe koristi u proizvodnji baterija, ali i u proizvodnji avio i raketne industrije, kao i u proizvodnji legura koje se koriste u izradi motora i drugih mašinskih delova.

Voda, naročito voda za piće, je takođe resurs koji će postati sve važniji u budućnosti. Sve veća potražnja za ovim resursom, u kombinaciji sa klimom i rastom svetske populacije, dovešće do toga da zemlje koje imaju najveće zalihe vode postanu sve važnije geopolitičke sile i pregovarači sa ozbiljnom prednošću na svojoj strani u bilo kakvim međunarodnim dogovorima.

Autor: redportal.rs