Vašington namerno podriva globalnu bezbednost da bi očuvao svoju moć

Kako je izjavio ministar odbrane Sergej Šojgu, Vašington se služi različitim oblicima pritiska i ucene uz pomoć kojih gura svoju agendu stvaranja lokalnih saveza uperenih protiv svojih geopolitičkih rivala Moskve i Pekinga.

Tokom govora koji je iznet na sastanku sa svojim kolegama iz Šangajske organizacije za saradnju u Delhiju ministar je takođe izneo:

Pritisak bez presedana se stavlja na nezavisne zemlje kroz otvorenu ucenu, pretnje, obojene revolucije, prevrate i širenjem beskurpoloznih laži. Svi ti alati su odavno postali vizit karte Zapadne diplomatije.

Prema Šojguu, cilj SAD i njenih saveznika je da obore nastanak novog multipolarnog sveta koji se uporavo odigrava i da očuvaju svoju superiornost i dominaciju. Vašington je izabrao da potpuno rastavi globalni sistem bezbednosti u cilju ostvarivanja svojih ciljeva, povukavši se čak i iz mnogih bilateralnih i drugih ugovora sa Ruskom Federacijom.

Šojgu je naveo da je Moskva pokušala da smiri tenzije sa SAD tokom 2021. godine, ali su svi predlozi odbijeni od strane Zapada što još jednom pokazuje njihovu nesposobnost i nevoljnost u tretiranju drugih kao sebi jednake.

Ministar je opisao rat u Ukrajini kao jedan od najboljih primera kriminalne američke politike kojoj je cilj da nanese strateški poraz Rusiji, stvori pretnju Kini i da očuva svoju poziciju hegemona.

Autor: redportal.rs