Predviđanja pokazuju da će tržište LFP ćelija doživeti značajan rast u narednim godinama.

Kompanija ElevenEs, koja je pionir u tehnologiji katodnih LFP (litijum-gvozdeno-fosfatnih) baterija, otvorila je prvu fabriku za proizvodnju LFP baterijskih ćelija. Ovaj proizvodni pogon prvi je te vrste ne samo u našoj zemlji, već i u Evropi. Fabrika je specijalizovana za proizvodnju visokokvalitetnih LFP prizmatičnih ćelija. One su namenjene za upotrebu u različitim aplikacijama kao što su električni automobili, autobusi, kamioni i sistemi za skladištenje energije, i u ovom trenutku biće korišćene za potrebe testiranja velikih klijenata.

Predviđanja pokazuju da će tržište LFP ćelija doživeti značajan rast u narednim godinama, a samo u poslednje dve globalna prodaja porasla je više od devet puta. S obzirom na to da su kineske kompanije trenutno većinski proizvođači LFP baterija, širenje industrije u Evropi biće ključno za revoluciju baterija na tržištu Evropske Unije.

- Otvaranje našeg prvog proizvodnog pogona u Srbiji i širenje našeg Istraživačko-razvojnog centra predstavlja prekretnicu za ElevenEs, ali i evropsko tržište baterijskih ćelija. LFP tehnologija je dokazala svoj potencijal na polju transformacije tržišta električnih vozila, a u prilog tome svedoči i istraživanje čuvene konsultanske kuće McKinsey kojim se predviđa da će do kraja decenije ove hemijske ćelije biti najzastupljenije na globalnom nivou. Ponosni smo na naš doprinos smanjenju globalnog karbonskog otiska, a koji počinje upravo u našim lokalnim proizvodnim pogonima - izjavio je Nemanja Mikać, generalni direktor kompanije ElevenEs.

Autor: Telegraf.rs